A csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait

Mások perspektívájának megértése és a kommunikáció ennek megfelelő alakítása eddig tipikus emberi jellemzőnek tűnt, ám egy új kutatásból kiderült, hogy a csimpánzokA kihalás szélére sodródtak a csimpánzok. is képesek rá.

A csimpánzok felismerik, ha fajtársaik nem veszik észre a veszélyt, és hang, illetve testjelzéssel igyekeznek rá felhívni a figyelmét – állapította meg Catherine Crockford, a Max Planck Intézet biológusa vezette lipcsei nemzetközi kutatócsoport. A szakértők szabadon élő csimpánzokat figyeltek meg Ugandában a Budongo esőerdőEzer tölgycsemetét ültettek felajánlások útján Székelyderzsen a kivágott erdőségek pótlására. ben.

Forrás: Alain Houle,Harvard University/BMC Ecology/Wikimedia Commons

A kutatók eldugtak egy kigyóutánzatot és megfigyelték, hogyan viselkednek a majmokA veszélyeztetett majmok létét teheti kockára, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények. , amikor felfedezik a veszélyt. Egy második kísérletben lejátszották olyan csimpánzok korábban rögzített hangját, melyek észrevették a kígyóFiatal kígyó maradványait fedezték fel egy 99 millió éves borostyánkőbe zárva. t, és olyanokét, amelyek nem látták a veszélyt. Megfigyelték, hogyan viselkednek azok az állatok, amelyek felfedezték a hüllőt. Ha a csimpánz gyanútlan fajtársa hangját hallotta, lényegesen több figyelmeztető jelzést adott le, és jóval erőteljesebben igyekezett felhívni a figyelmet a kígyóra – írják a tudósok a Science Advances című szaklapban.

Forrás: Wikimedia Commons/flickr/Chi King 

Az eredmények szerint a csimpánzok nyelvi evolúciója olyan fontos fejlődésen esett át, amelyet eddig csak az emberi evolúciónak tulajdonítottak: képes felismerni fajtársa tudásbeli vagy ismeretbeli hiányosságát és azt célzottan pótolni.

Forrás: Wikimedia Commons/Delphine Bruyere 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!