A 10 legszebb korallsziget a világon

Az atollKülönleges esküvői helyszín a Maldív-szigeteken. egy gyűrű alakú korallsziget, mely egy szigetEgy hatalmas sziget bukkant fel Pakisztán partjai előtt. teljes partvonala körül nőtt ki, a vízszint csökkenése vagy a szigetZanzibár elbűvölő szigetvilága. erodáA göndör szőrű lovak. dása folytán pedig tovább növekedett. Mivel a zátonyt alkotó korallA Nagy-korallzátony. ok kizárólag meleg vízben élnek, korralzátonyok csak trópusi, szubtrópusi éghajlaton találhatók. Más szóval a korallzátonyok alkotják a gazdag tengeri élővilággal rendelkező, türkizkék lagúnákat, melyek festői strandokat kínálnak.

Funafuti

TuvaluA világ 5 legkisebb országa. a Csendes-óceiánban, félúton HawaiiA világ egyik legnagyobb fehér cápájával úszkált együtt egy búvárcsapat Hawaii partjainál. és AusztráliaWhiteheaven Beach – Ausztrália legszebb tengerpartja. között található. Ez a második legkisebb népességű szuverén állam a világon, csak Vatikánvárosnak van kevesebb lakója. Az országA világ 5 legkisebb országa. olyannyira távol esik mindentől, hogy csak nagyon kevés turista látogat el ide. Tuvalu fővárosa Funafuti, egy kis korallzátonyA Nagy-korallzátony. , melynek szélessége a legkeskenyebb részein kb. 20 m, a legszélesebb pontján pedig 400 m. Becsült népessége 4500 fő. A városLátványos légifelvétel a mindig pezsgő New Yorkról, az USA legnagyobb metropoliszáról. viszonylag jelentéktelen, a repülő terminál mellett csupán néhány hivatali épület, egy templomZanzibár elbűvölő szigetvilága. és egy hotelProra hotel - a világ legnagyobb szállodája, ahol sosem laktak vendégek. található a településen.

Funafuti

Bikini-korallsziget

A Bikini-korallsziget két dologról híres: az első, hogy a szigetről nevezték el a kétrészes fürdőruhát 1946-ban. A második, hogy 1946-1958 között több mint 20 kísérleti atombombaAmikor atombomba hullott Dél-Karolinára. robbantás történt a szigeten. Az őslakosok elköltöztek és más szigeteken telepedtek le. Ma a sziget már teljesen biztonságos és a háttérsugárzása kisebb, mint a legtöbb nagyvárosnak, ugyanakkor a talaj még mindig veszélyes mértékben tartalmaz radioaktív anyagokat. A halakra mindez nem volt hatással és a rendszeres halászat hiánya miatt rengeteg van belőlük. A legtöbb turista azért érkezik a szigetre, hogy búvárkodásSiminal-szigetek - világhírű thaiföldi búvárparadicsom. során felfedezze az 1946-os hajóZanzibár elbűvölő szigetvilága. roncsot, mely a lagúna alján pihen.

Bikini-korallsziget

Tubbataha-zátony

A Tubbataha-zátony egyike a legjobb könnyűbúvár helyszíneknek a Fülöp-szigetekSzínes és festői falvak a Feröer-szigeteken. en. A zátonyt két atoll, vagyis gyűrű alakú korallsziget alkoja, az Északi- és a Déli-Atoll, melyeket egy mély, kb. 8 km széles csatorna választ el egymástól. Korallfalai miatt lett népszerű úticél, ahol a sekély korallzátonyok hirtelen végetérnek és hatalmas mélységek következnek utánuk. Ezek a falak nemcsak gyönyörű búvár terepek, de számos lenyűgöző halfaj élőhelyei is. Hivatalosan a szigetnek nincsenek lakói, csak a búvárok és a halászok keresik fel.

Tubbataha-zátony

Tubbataha-zátony

Világítótorony-zátony

A nyugati félteke négy korallzátonya közül három a Beliz környéki vizekben található, a negyedik a mexikóMexcaltitán - "a mexikói Velence". i vizekben fekszik. A VilágA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. íElképesztő természet: a Luzon-sziget szigetének szigete. torony-zátony valószínűleg mind közül a leghíresebb közülük a központja mellett található Nagy Kék Lyuknak köszönhetően. Egész Beliz legnépszerűbb búvár terepe a Nagy Kék Lyuk, ahol a búvárok érdekes mészkő képződményeket láthatnak. Minél mélyebbre merülünk a Nagy Kék Lyukban, annál tisztább a víz és annál lélegzetelállítóbb a látvány, amint a cseppkövek és a mészkőképződmények egyre különlegesebb formákat alkotnak.

Világítótorony-zátony

Tikehau

Tikehau a Tuamotu szigetcsoport része, a Csendes-óceánt átívelő korallzátonyok láncolata, melynek mérete nagyjából akkora, mint Nyugat-Európa. Tikehau kétségtelenül festői látványt nyújt fehér és rózsaszín homokos szigeteivel, türkiz lagúnáival és a különlegesMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. halfajok hihetetlenül gazdag skálájával. Jacques Cousteau csapata arra a megállapításra jutott, hogy Francia PolinéziaTetiaroa - a sziget ahol egykor Marlon Brando élt. egészét tekintve itt a legmagasabb a halakA világ 10 legnagyobb akváriuma. koncentrációja.

Tikehau

Karolina-szigetek

Az európaiak 1606-ban fedezték fel a Karolina-szigetet, mely a KiribatiHamarosan lakhatatlanná válik Kiribati. Köztársaság része. Annak ellenére, hogy az emberekA Sziget hozta újra össze a szerelmeseket. már 300 éve jelen vannak, a Karolina-szigetek az egyik legérintetlenebb trópusi sziget és korallzátony a világon. A Karolina- és szomszédja, a Flint-sziget a világ egyik legnagyobbSzudd - a legnagyobb mocsár a világon. kókuszdió rákVörös rákok látványos vonulása a Karácsony-szigeten. populációjának otthona. Mivel a Karolina-sziget csupán 6 m-rel fekszik a tengerszint felett, a vízszint emelkedése veszélyezteti, számítások szerint 2025 a tengerÓriási víztisztítót építenek, ami 7 millió tonna műanyag szemetet gyűjt majd az óceánokból. teljesen visszahódítja majd.

Karolina-szigetek

Aitutaki-zátony

Az Aitutaki-zátony több vulkanikusTenerife - az örök tavasz szigete. és korallszigetből álló, háromszögletű lagúna. A lagúnák és szigeteik elképesztő látványt nyújtanak. A képeslapokról visszaköszönő, klasszikus trópusi sziget képe elevenedik meg itt pálmafákkal, meleg, türkiz tengerrel, korallokkal, trópusi halakkal és ragyogó kék éggel. A legnépszerűbb látnivaló Tapuaetai (Egy Láb-sziget), a lagúna dél-keleti részén.

Aitutaki-zátony

Aldabra

A Seychelles-szigetek külső szigeteinek egyike Aldabra, mely több mint 1100 km-re fekszik Mahétól, a legnagyobb Seychelles-szigettől, AfrikaAfrikai repülőterek. partjainak közelében. Kiritimati után ez a világ második legnagyobb korallzátonya. Mivel ez az atoll eléggé elszigetelt és nehéz megközelíteni, Aldabra gyakorlatilag érintetlen. 152.000 óriásteknős otthona, ez a faj a világon a legnagyobb populációban itt él.

Aldabra

Aldabra teknős

Rangiroa

Rangiroa a világ egyik legnagyobb korallzátonya és a legnagyobb atoll a Tuamotu-szigetcsoportban. Rangiroa a lagúna áttetsző kék vize és a különösen népes tengeri élővilág miatt az egyik legnépszerűbb helyszín a búvárkodáshoz. Népszerű búvárterep a Kék Lagúna és a Tiputa-átjáró. Az erős áramlatok miatt a cápák mozdulatlanok tudnak maradni a Tiputa-átjáróban, így a búvárok könnyen megfigyelhetik őket. Nagy ördögrájákkal, delfinekkel, tengeri teknősA gyönyörű Nagy-korallzátony egy teknős szemével. ökkel is lehet itt találkozni. Rangiroa legtöbb strandját nagyon éles korallok alkotják.

Rangiroa

Maldív korallszigetei

Az apró Maldív állam az Indiai-óceán közepén kb. 1200 apró korallszigetből áll, melyek 26 atollt alkotnak. Az atoll szó a dhivehi nyelvből származik (atholhu), melyet a Maldív-szigetekMalé - a Maldív-szigetek fővárosa. en beszélnek. Tengerszint feletti legnagyobb magassága kb. 2 m és amerre csak a szem ellát, Robinson Crusoe életmódja elevenedik meg előttünk. A Maldív-szigeteken a két legfőbb tevékenység a szabadtüdős merülés és a mélybúvárkodás. Az atollok minden lakott területtől többszáz kilóméterre vannak, így a víz tisztasága kitűnő és a víz alatti világ nagyon népes. Ördögráják, cápák, néhány hajóroncsNavagio öböl - álomszép tengerpart Zakynthos szigetén. is megtalálható itt.

Maldív korallszigetei


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!