70 éve dobták le az atombombát Hirosimára

Megszólaltak a harangok Hirosimában csütörtökön helyi idő szerint reggel 8 óra 15 perckor – egy amerikai bombázó fedélzetéről 1945. augusztus 6-án ekkor dobtak atombombát a japánHajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak. városra.

A 70. évforduló alkalmából több mint 40 ezer ember gyűlt össze HirosimaA 390 éves bonsai, ami túlélte Hirosimát is. békeparkjában, nem messze a robbanásFelrobbant a SpaceX rakétája. epicentrumáÉszak-Amerika lélegzetelállító tájaira kalauzolnak el a világjáró fotós gyönyörű fotói. l. A résztvevők – köztük Abe Sindzó japán miniszterelnök, s mintegy száz ország képviselői – egyperces csenddel emlékeztek az atomtámadásEddig nem látott videó a Nagaszakit ért pusztító atomtámadásról. 140 ezer áldozatára, azokra, akik ott nyomban meghaltak, s azokra, akik évekkel később, a sugárzás miatt vesztették életüket.

Abe Sindzó beszédében arról szólt, hogy Japánnak – mint az egyetlen olyan országnak, amelyet valaha is atomtámadás ért – kötelessége, hogy a nukleáris fegyverek felszámolásáért dolgozzon. Hirosima polgármestere, Kazui Macui pedig az atomfegyvereket nevezte “az abszolút gonosznak”, amit meg kell semmisíteni.

1

Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A megemlékezésen ott volt Caroline Kennedy, az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. tokiói nagykövete, az 1963-ban Dallasban meggyilkolt amerikai elnökA Kennedy család a zárt ajtók mögött. , John F. KennedyA Kennedy család a zárt ajtók mögött. lánya is.

WW2-HIROSHIMA

Fotó: AFP / US Air Force

A Malajziában tárgyaló John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta: a hetvenedik évforduló is aláhúzza annak a megállapodásnak a fontosságát, amelyet hat nagyhatalom a múlt hónapban kötött Iránnal az ottani atomprogramÉszak-Korea folytatja az atomfegyver-fejlesztési programját. korlátozásáról. “Ez egy nagyon fontos emlékeztető, méghozzá nem pusztán arra, hogy a háború milyen hatást gyakorol mind a mai napig az emberekre és az országokra. Hanem annak a megállapodásnak a fontosságát is aláhúzza, amelyet Iránnal értünk el, hogy csökkentsük a lehetőséget még több atomfegyverÉszak-Korea folytatja az atomfegyver-fejlesztési programját. létrehozására” – mondta. Kerry szerint az évforduló egyben annak a munkának a fontosságát is mutatja, amelyet az Egyesült Államok más országokkal, mindenekelőtt Oroszországgal közösen folytat a már létező atomfegyverek számának csökkentésére.

1945. augusztus 6-án az Enola GayA Hirosimára és Nagaszakira dobott atombombák. névre keresztelt B-29-es bombázóról atombombát dobtak Hirosimára. Három nappal később egy másik japán várost, Nagaszakit ért hasonló támadás, ez utóbbi helyen a robbanás 74 ezer ember halálát okozta.

A szörnyű pusztítás nyomán Japán feladta a harcot: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette a szigetország kapitulációját. A történészek mind a mai napig vitáznak arról, hogy szükség volt-e a két támadásra. Az egyik oldal szerint igen, hiszen így sikerült megmenteni rengeteg amerikai katonaKözel száz éve érintetlen az I. világháborúban elesett katona szobája. életét, akik elestek volna, ha szárazföldi támadást kell indítani Japán ellen. Mások viszont azt állítják, hogy a szigetország már mindenképp közel állt a kapitulációhoz, s ez az atomtámadás nélkül is bekövetkezett volna.

Egy idén februárban készített közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 56 százaléka mind a mai napig úgy gondolja, hogy a Hirosima és NagaszakiA Hirosimára és Nagaszakira dobott atombombák. elleni atomtámadás jogos volt.

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!