7 hónap alatt elértük a túlfogyasztás napját

Az idén minden eddiginél hamarabb, már augusztus 13-án elérkezett a túlfogyasztásIdén is korábban jött el a túlfogyasztás napja. napja: 2015-ben alig több mint hét hónapHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. alatt használta el a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. lakossága azt az erőforrásMinden eddiginél korábban fogja elhasználni az emberiség a Föld éves erőforrásait. -mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

A Global Footprint Network 2003 óta évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiségMinden eddiginél korábban fogja elhasználni az emberiség a Föld éves erőforrásait. erőforrásigényével, vagyis ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napjaHa mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai már május 10-én kimerülnének. minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújulóképességén felül fogyasztunk – olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWFHa mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai már május 10-én kimerülnének. ) magyarországi szervezetének közleményében.

Túlfogyasztás

Az elmúlt több mint tíz évben a túlfogyasztás világnapja két hónappal előrébb, kora októberről augusztus elejére került. BolygóVizet talált a Mars talajában a Curiosity. nk tartalékainak felélése és a természeti rendszerek kizsigerelése miatt egyre súlyosbodó problémákkal kell megküzdenünk, ilyen a talajerózió, a fokozódó szárazság és ivóvízhiányA Bajkál-tó vizével akarják megoldani a kínai Lancsou vízhiányát. , vagy a fajok sokszínűségének csökkenése. Az éghajlatváltozás – amelyet a légkör egyensúlyának felborításával idézünk elő – pedig csak súlyosbítja és gyorsítja a káros folyamatokat.

Túlfogyasztás

Túlfogyasztás

A közlemény Mathis Wackernagelt, a Global Footprint Network elnökét és az ökológiai lábnyom fogalmának egyik ötletadóját idézi, aki elmondta: az emberiség szén-dioxid-lábnyoma megduplázódott 1961 és 1973 között, és ezen idő alatt átléptük a fenntarthatóság határát. Azóta is a szén-dioxid az ökológiai lábnyom leggyorsabban növekvő és legjelentősebb komponense. Nem véletlen, hogy az éghajlati rendszer problémái jelentkeznek a legsúlyosabban. “A kibocsátások csökkentését szorgalmazó nemzetközi megállapodás jelentősen előre tudná mozdítani az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentését célzó folyamatot” – mondta.

Túlfogyasztás

Nagy problémát jelent, hogy a fogyasztásunkhoz és annak ellensúlyozásához is hely kell. Egyre több élelmiszeripari és faipari terméket termelünk, miközben egyre kevesebb az a biológiailag aktív terület, ami megköthetné a szén-dioxidot. A 2015-ben kibocsátott üvegházhatású gázok elnyeléséhez a Föld erdeinek kétszeresére lenne szükség, miközben egy sor másik igény, például az élelmiszerek termelése is verseng a területért – mondta Wackernagel.

Túlfogyasztás

Ha 30 százalékkal csökkentenénk az emberiség szén-dioxid-kibocsátásNagyobb a károsanyag-kibocsátása a bitcoinnak, mint Jordániának. át, a globális túlfogyasztás napja egy hónappal is eltolódhatna. 2030-ban már akár szeptember 16-ig is kitolható lenne az időpont. Dánia ugyanebben a mértékben már csökkentette kibocsátását, ugyanakkor a teljes fogyasztásának biztosításához – globálisan kivetítve – ezzel együtt is 2,85 Földre lenne szükség – áll a tájékoztatóban. A közlemény idézi Sipos Katalint, a WWF MagyarországDrasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon. igazgatóját, aki elmondta: Magyarország éves fogyasztásának fedezéséhez 2,5 Földre lenne szükségünk. Ez azt jelenti, hogy ha az egész világon mindenki a magyar fogyasztási szokások szerint élne, akkor a globális túlfogyasztás napját már május 8-án elérnénk. A WWF Magyarország ezért fontosnak tartja a tudományos alapokra helyezett kibocsátás-csökkentést. “Mindannyian tehetünk annak érdekében, hogy ez a dátum későbbre tolódjon, éppen ezért felelős egyénekre és felelős vállalatokra van szükség” – mondta az igazgató.

A decemberi párizsi klímacsúcson (COP21) megszülethet az a nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás, amely gátat szabhat a mértéktelen kibocsátásnak és a globális felmelegedésMost a legmelegebb a Föld az elmúlt 115 ezer évben. gyorsuló ütemének. A cél, hogy 2 Celsius-fok alatt tartsuk a földi átlaghőmérséklet növekedését az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével. A közös cél elérésének érdekében a világnak 2070-re szinte teljesen fel kell hagynia a fosszilis tüzelőanyagok használatával, és a fejlett országoknak ebben segíteniük kell a fejlődőket. A lehetőségek és a technológia már adott, most a döntéshozókon és a Föld minden lakójának egyéni felelősségvállalásán a sor – áll a WWF Magyarország közleményében.

Túlfogyasztás

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!