30 év elteltével még mindig súlyos terheket ró Ukrajnára a csernobili katasztrófa

Harminc évvel a csernobili katasztrófaHelyére került az új csernobili szarkofág, ami 100 évre zárja le a katasztrófa helyszínét (videó). után Ukrajnára még mindig súlyos terheket ró a tragédiaNéhány nappal a cél előtt az óceánba zuhant a Föld körüli repülésére indult 17 éves fiú kisgépe. következményeinek kezelése, szakértők azonban már megoldásokat is kínálnak arra, hogyan lehet hasznosítani az atomerőmű környékét, a radioaktívÍgy borította be Európát a csernobili atomfelhő. fertőzés miatt a mezőgazdasági termelésből kivont úgynevezett tiltott zónát.

Csernobil 30

1986. április 26-án történt a világ eddigi legsúlyosabb ipari balesete a mai UkrajnaCsernobil elhagyatott kórháza 27 évvel a baleset után. területén lévő csernobili atomerőműCsernobil elhagyatott kórháza 27 évvel a baleset után. ben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a nukleáris balesetCsernobil elhagyatott kórháza 27 évvel a baleset után. által érintett Oroszországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában máig összesen több mint ötezer olyan személyt jegyeztek fel, akik a nukleáris balesetIndítás után felrobbant egy amerikai hordozórakéta. idején 18 évesnél fiatalabbak voltak, és a katasztrófa után pajzsmirigyrákban betegedtek meg. Nemzetközi és ukrán szakértők egyöntetűen rámutatnak arra, hogy az 1986-ban történt csernobili atombalesetCsernobil elhagyatott kórháza 27 évvel a baleset után. előtt gyerekeknél szinte egyáltalán nem fordult elő az említett országokban pajzsmirigyrák, így a megbetegedések magas száma egyértelműen a nukleáris baleset következménye.

Csernobil 30

csernobili-baleset

Nem bizonyítható ugyan közvetlen kapcsolat, de egyes ukrán szakértők rámutatnak arra, hogy a második generációban, azaz a katasztrófa idején nagy sugárdózisnak kitett akkori gyerekekSokatmondó fotók - gyerekek az iskolakezdés előtt és után. gyermekeinél megnövekedett számban fordul elő Ukrajnában törpenövés, cukorbetegség, leukémia és egyéb daganatos megbetegedés. Azt azonban már korábban lejegyezték, hogy nagy számban születtek törpenövésű borjaik azoknak a szarvasmarháknak, amelyek hosszabb ideig voltak kitéve radioaktív sugárzásnak a csernobili zónában, így nem kizárt, hogy embereknél is hasonló mutáció öröklődhet. Tavaly júliusi adatok szerint Ukrajnában jelenleg 4186 személy kap állandó havi állami támogatást a csernobili katasztrófával összefüggésben szerzett tartós egészségkárosodás miatt. Közülük 855-en elhunyt házastársuk után kapják a rokkantsági nyugdíjat.

Csernobil 30

Csernobil 30

Vannak azonban, akik idegenforgalmi úticélnak tekintik az egykori tragédia helyszínét. Ukrán híradások szerint az extrém turizmusFele annyi turista sem utazik Egyiptomba, mint tavaly. egyik közkedvelt célpontja lett a csernobili zóna, benne a szellemváros, PripjatyPáratlan drónvideó a katasztrófa sújtotta Pripjatyról és Csernobilról. . Egyes “irodák” szerveznek olyan illegális látogatásokat, amikor kísérővel a kerítés résén át, mindenféle ellenőrzést és biztonsági óvintézkedést figyelmen kívül hagyva viszik be a turistákat, akik kívánság szerint az éjszakát is a zónában tölthetik.

Csernobil 30

Csernobil 30

pripyati-1

Szerveznek továbbá – legális és illegális – vadászatokat, horgászatot is a területen. Ma is gyakran buknak le tolvajok, akik a zónából sugárzó fémeket és fát csempésznek ki, a korábban ott lakók személyes tárgyait fosztogatják, amelyek később a feketepiacokon tűnnek fel. Létezik viszont legális fa- és fémkereskedelem is, ez esetben hatósági dokumentumokkal igazolják a szállítócégek, hogy a zónából származó fém vagy fa radioaktivitási szintje nem haladja meg az egészségre veszélyesA világ legveszélyesebb atomerőműve. mértéket.

Csernobil 30

Csernobil 30

A szakemberek azonban már több tervet is kidolgoztak arra vonatkozóan, miként lehet hasznosítani a katasztrófa által sújtott környéket. Az egyik ilyen lehetőség, amely már a megvalósulás felé halad, hogy atomtemetőt hoznak létre a területen. Az elhasznált fűtőelem-tároló ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött, de megvalósításához csak 2014 augusztusában láttak hozzá az erőművet üzemeltető Enerhoatom ukrán állami vállalat és az amerikai Holtec között létrejött szerződés alapján.

Csernobil 30

Egy másik kormányzati elképzelés az, hogy a területen alternatív energiaA világ legveszélyesebb atomerőműve. előállítására alkalmas eszközöket állítsanak fel. A terv megvalósításához először az atomerőmű körüli, mintegy 260 ezer hektáros tiltott övezetet 30 kilométeres sugarúról 10 kilométeresre csökkentenék. Ukrán kormányzati források szerint a különlegesElsőként érkező távoli üzenet - először sikerült megfigyelni egy csillagközi aszteroidát. ipari terület kijelöléséről szóló törvényjavaslatot már kidolgozták, de még nem terjesztették a parlament elé. Egy másik lehetőség a repcetermesztés a területen, amiből bioüzemanyag állítható elő. A szakemberek szerint a repce olyan növény, amelybe nem épülnek be a radioaktív szennyezőanyagok.

A napokban jelentette be a csernobili atomerőmű igazgatója, hogy Kijev reményei szerint hosszú évek után végre az idén elkészül és a sérült 4-es energiablokk fölé helyezik a francia Novarka konszern által épített új szarkofágot. Szintén elkészülhet az év végéig a használt nukleáris fűtőelemek tárolója. A szükséges próbaüzemek után a tervek szerint már jövőre megkezdődik a létesítmények működtetése.

VIDEÓ:

Postcards from Pripyat, Chernobyl from Danny Cooke on Vimeo.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!