3 veszélyeztetett faj a világ legritkább állatai közül

A csillagorrú vakond (Condylura cristata)

Az újvilági vakondok (Scalopinae) alcsaládba tartozó csillagos vakondok nemzetség és Condylura nem egyetlen faja. Az Egyesült Államok északkeleti államaiban és KanadaAz ezer-sziget tava. délkeleti partvidékén honos. Nevét különlegesEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. , előrenyúló orráról kapta, amit mindkét oldalt 11 darab – néhány centiméter hosszú – rózsaszín csápocska keretez: ezek az emlősök világának legérzékenyebb tapogatói (közülük mindkét oldalon van egy, a többinél kisebb, de még azoknál is érzékenyebb csáp). A tapintásérzékelő egységek az Eimer-szerveknek nevezett kis dudorok. Egy-egy csápon legalább négy idegrost vezet az Eimer-szervektől az agyba: a különlegesen érzékeny csápnak hét ilyen rostja van. A csápok külön-külön, illetve csoportokban is mozgathatók.

A csillagorrú vakond (Condylura cristata)

A csillagorrú vakond (Condylura cristata)

Borneói nagyorrúmajom

A borneóA borneói törpeelefántok. i nagyorrúmajomGondozója neveli az árván maradt zászlós farkú kolobuszt. (Nasalis larvatus) a cerkóffélék (Cercopithecidae) családján belül a karcsúmajomformák (Colobinae) alcsaládjába tartozó Nasalis nem egyetlen faja. Borneó sűrű és áthatolhatatlan láperdőiben él. Egyedi megkülönböztető ismérve a hímek jócskán megnagyobbodott, esetenként 17 cm-nél is hosszabb orra. E testi sajátosság evolúciós előnye tisztázatlan; valószínűsítik, hogy a hosszú, elnyújtott, zengő orrhang képzéséhez kellhet. A nőstények és a fiatalok orra kisebb, felálló és pisze. Az egyik legnagyobbAllure of the Seas - a világ legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója. fán élő majom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasalis larvatus

A hím 66–76, a nőstény 53–61 centiméterre nőhet. A hímek tömege általában 11–22,5 kg között mozog, a nőstények csak ritkán érik el a 11 kg-ot. A nagyorrú majomA világ egyik legfurcsább kinézetű állata - a borneói nagyorrú majom. nappal aktív növényevő állat, amely elsősorban levelekkel, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkozik. A főemlősök többségével ellentétben szeret vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. közelében tartózkodni. Meglehetősen jól úszik és búvárkodik. Néha az egész csapat egy 15 méter magas fáról egyszerre ugrik a vízbe. A nagyorrú majom hosszú időn keresztül nem számított veszélyeztetettKihalás fenyegeti a Fülöp-szigeteki koboldmakit. fajnak, mivel Borneón főként a nagy, megközelíthetetlen mocsárerdőkben él. Manapság azonban a modern technika lehetővé teszi, hogy ezeket a félreeső élőhelyeket is hasznosítsák, így a nagyorrú majmokMeggyászolták a robotmajom halálát a langurok. száma az elmúlt időkben erősen lecsökkent.

Nasalis larvatus

majom-2

A celebeszi koboldmaki (Tarsius tarsier)

A főemlősök rendjébe, a koboldmakifélék családjába, a koboldmakiKihalás fenyegeti a Fülöp-szigeteki koboldmakit. (Tarsius) nembe tartozó emlősfaj – nemének típusfaja. Az Indonéz-szigeteken, Celebeszen és néhány közeli szigeten (Buton, Muna, Kabaena, Selayar, és a Togian-szigetekTrinidad és Tobago - varázslatos szigetvilág a Karib-térségben. ) él, kis példányszámban.  Hossza 40 cm, amelyből 24 cm a farokra esik. Nagy szemekkel (1,5 cm) és nagy fülekkel, nagyon rövid mellső, de annál hosszabb hátsó végtagokkal rendelkezik. Sűrű erdőkben tartózkodik a fákon elbújva. Rovarokkal, kisebb csúszómászókkal és gyümölccsel is táplálkozik.

maki

Tarsius tarsier

Tarsius tarsier


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!