26 generációt klónoztak egy egérből

KlónokA világon először klónoztak majmokat kínai tudósok. 26 generációját hozták létre egyetlen egérből japánNara, a szarvasok és templomok városa. kutatók: a sikeres kísérlet reményeik szerint utat nyithat a haszonállatokKiderült, miért csíkos a zebra. tömeges mesterséges szaporítása felé. A japán NHK televízió pénteki jelentése szerint a kóbei Riken Fejlődésbiológiai Kutatóközpont csapata eddig összesen 598 egészséges egyedet klónozott hat év alatt. A kísérletet vezető Vakajama Teruhiko elmondta, hogy a klónozott egerekSikeresen visszafordították egereknél az öregedés jeleit. élettartama és szaporodási képessége teljesen normális volt, és a klónok elhanyagolható eltérések mellett alapvetően azonos biológiai felépítéssel rendelkeztek, mint az eredeti állat.

Fehér egér

Korábban még nem volt példa arra, hogy ilyen jelentős mértékű klónozásA világon először klónoztak majmokat kínai tudósok. ne vezessen rendellenességekhez a mesterségesen létrehozott állatokban – húzta alá Vakajama. A módszerrel a kutatók reményei szerint értékes haszonállatok – például sok tejet adó tehenek vagy kiemelkedő minőségű húst adó marhák – akár elpusztulásuk után is biztonságosan klónozhatóvá válhatnak.

A japán kutatócsoport a testi sejtek sejtmagjának átültetésével érte el a tudományos áttörést. A procedúra során az eredeti állat genetikai információját tartalmazó sejtmagot egy saját sejtmagjáFelépült a tóba esett fiú, aki negyven percet töltött a víz alatt. l megfosztott petesejtbe helyezték be. A petesejtet ezután egy béranyába ültették be, aki kihordta a klónt. Ezt követően a megszületett klónt tovább klónozták. A csoport a trichostatin A elnevezésű hiszton deacetiláz gátlószer alkalmazásával és más technológiai újításokkal érte el, hogy a klónok sokadik generációja is mentes maradt a rendellenességektől. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!