Vihar tombol a Szaturnuszon

A Cassini űrszonda hatalmas hurrikánt fényképezett le a Szaturnusz északi sarkán. A vihart hatszög alakban veszik körbe a felhők. A képeket még 2012. november 27-én készítette a Cassini, ezek az első közeli képek a legalább 2006 óta tartó óriási viharról.

A NASA Voyager 2 űrszondának nem sikerült tiszta képet készítenie a bolygó északi sarkáról, amikor 1981-ben elrepült mellette, de ezeket a hatszög alakban lévő felhőket már akkor is sikerült megfigyelni. A felhőrendszer kiterjedése akkora, hogy a Föld elférne közöttük.

Amikor a Cassini 2004-ben a bolygó közelébe ért, az északi sarkkörön teljes volt a sötétség, mert éppen tél közepe volt. A fényre egészen 2009 augusztusáig kellett várni, ahhoz hogy a Cassini jó képeket készítsen, a pályáját is meg kellett változtatnia.

Szaturnusz

Vihar tombol a Szaturnuszon

Az azóta készített nagy felbontású képeken a kutatók egy kétezer kilométer kiterjedésű hurrikánt találtak. A vihar hússzor nagyobb, mint földi párjai. A szélein a felhőket 540 km/órás szél mozgatja. A vihar valamennyire hasonlít a Földön is tapasztalt hurrikánokra, de van néhány jelentős különbség.

A vihar az északi sark fölött cövekelt le, ellentétben a földi hurrikánokkal, amelyek a sarok felé közelítenek. A földi hurrikánokat a meleg óceánvíz táplálja, a Szaturnuszon látott hurrikánnak elég az a kis mennyiségű vízcsepp, amit a bolygó légkörében talál.

A képet széles látószögű kamerával készítették olyan szűrőkkel, amelyek érzékenyek az infravöröshöz közeli hullámokra, emiatt különbözőek a színek a képen, a valóságban messze nem ezeket az élénk színeket látni. A vörös színű felhők vannak a legalacsonyabban a Szaturnusz légkörében, a zöldek magasabban, a nagyobb látószögű képen látható kék csíkok pedig valójában a bolygó gyűrűit emelik ki.

Forrás:Index

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!