Veszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók

Az óceánjáró hajókkal járó turistözönnek a világörökségi helyszínekre gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztet az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Forrás: Wikimedia Commons/Jorge Royan

“A hajókkal és a túlzó mértékű turizmussal járó környezetszennyezés problémákat okoz” – mondta Mechtild Rössler, az UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatója. A szakértő szerint az ágazat nem fektet eleget a világörökségi helyszínek védelmébe. “Veszélyezteti azokat a helyeket, melyekkel pénzt keres” – tette hozzá.

Forrás: Wikimedia Commons/Bracodbk
Forrás: Wikimedia Commons/Timur V. Voronkov

Különösen Velencében súlyos a helyzet. “Ott a nagy hajók keltette hullámok erodálják az épületeket” – mondta Rössler. Az UNESCO már arról tárgyal, hogy a várost felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.

Forrás: flickr/Dan Davison

A kisebb városok, köztük az észtországi Tallin és a horvátországi Dubrovnik a tengerjáró hajók turistáinak áradatától szenved. “Ezek a történelmi városok nem tudnak egyszerre ennyi turistát fogadni” – emelte ki Rössler.

Az UNESCO arra kéri a hajózási iparágat, hogy fektessen pénzt a fenntartható turizmusba. “Magasabbra kell tenniük a mércét. Az első lépés a tisztábban működő hajók kifejlesztése lehetne” – véli a szakértő.

Forrás: flickr/Tony Hisgett


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!