Veszélyben a nagyszüleink sokat érő kincsei

Talán furcsának tűnhet 21. századi szemmel, hogy a felmenőink hagyatékait még akár több évtized után is a kezünkbe vehetjük. Bár a kézzel készített értéktárgyak már kiállták az idő próbáját, de továbbra is komoly törődést igényelnek.

Vigyázó szemetek az antik bútorokra vessétek!

A legnagyobb veszélynek a különféle stíluskorszakokban készült antik bútorok vannak kitéve. A bonyolult minták és gazdag díszítések mögött apró bogarak tanyázhatnak, amelyek a szobaberendezések faanyagával laknak jól, ha nem kapcsolunk időben. Két kézenfekvő megoldás kínálkozik: vagy megpróbáljuk kiirtani a fanyűvőket, vagy pedig felkeresünk egy régiségkereskedőt.

Talán ez előbbi bizonyulhat nehezebb feladatnak. Ugyanis nem mindegy, hogy mikor és hogyan lépünk fel a bútorzatokban megbúvó percegő bogarak ellen. Persze beszerezhetünk mindenféle rovarírtószert, de ezeket nem antik tárgyakhoz fejlesztették ki. A boltban kapható szerek többnyire komoly vegyi anyagok, amik kölcsönhatásba léphetnek a műtárgyakkal. Egy-egy ilyen akció után könnyen előfordulhat a kötőanyagok és lakkok megpuhulása, oldása és gyengülése. Kár volna kísérletezgetni egy akár több száz éves régiséggel.

A második opció magában rejti annak a lehetőségét, hogy inkább pénzzé tegyük a szobabútorztatot, és letudjuk a gondunkat. A bútorok felvásárlásával is foglalkozó régiségkereskedők nemcsak kezelésbe veszik az enteriőrt, hanem a jövőbeni sorsáról is gondoskodnak.

Érdemes körülnézni a padláson

Ki ne ismerné a Hollóházi, Herendi vagy Zsolnay porcelánokat? Nem is gondolnánk, de a magyar ipar történetének kiemelkedő szereplői közül számos porcelánfigura, nipp, dísztárgy, váza vagy kaspó lapulhat a ház eldugott zugaiban. Noha ezek a tárgyak rendkívül időtállók, nem érdemes porosodva tárolgatni őket a padláson, a fészerben vagy a pincében. Egy szakértő által végzett porcelán értékbecslés és felvásárlás nagyszerű lehetőség arra, hogy továbbadjuk az amúgy is erodálódás veszélyének kitett kerámiákat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!