Vagyont érő könyvritkaságokra bukkantak a holland parlament archívumában

Ritka régi könyvek százaira, köztük eurószázezreket érő ritkaságokra bukkantak a holland parlament archívumának raktáraiban, ahol azért kezdtek el leltározni, mert az intézménynek rövidesen új épületbe kell költöznie. Az előkerült “kincsek” közül kiemelkedik Adam Smith (1723-1790) skót filozófus és közgazdász A nemzetek gazdasága című művének egyik példánya az 1776-os első kiadásból.

Bár a nyugati világ egyik legnagyobb hatású műveként számon tartott kötet nem különösképpen ritka, a gyűjtők körében nagy keresletnek örvend, mert a gazdag üzletemberek szívesen díszítik irodájukat a közgazdaságtan történetének első rendezett művével. Egy első kiadású példány 250 ezer eurót (80 millió forint) is érhet az antikvár könyvek piacán. A neoliberális közgazdászok “bibliájának” számító kötetet Karl Marx A tőke című műve mellett találták a polcon.

Forrás: Leiden Alumni

Khadija Arib, a parlament elnöke elmondta, hogy az összes parlamenti ülés jegyzőkönyvén kívül 800 folyóméternyi polcon találhatók régi könyvek az archívumban. Elsőként a 18. századi műveket vették leltárba, a munkát a fiatalabb kiadványokkal folytatják.

Alex Alsemgeest könyvtörténész szerint az újra felfedezett könyvek közül 200 egyetlen más könyvtárban sem található meg. A 18. század előtti kötetekben és iratokban Hollandia létrejöttének története tükröződik vissza. A könyvek egy része restaurálásra szorul. A legkülönlegesebb műveket a tervek szerint kiállítják, több kiadvány pedig a Holland Nemzeti Könyvtárba kerül.

Forrás: Wikimedia Commons/Cambyzez nl


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!