Újabb tömeges bálnapusztulás történt Chile partajinál

Összesen 60-70 elpusztult bálna tetemére bukkantak a tengerparton Chile déli részén, néhány hónappal az után, hogy decemberben több mint 330 tőkebálnatetemet sodort partra a víz egy patagóniai öbölben. A chilei nemzeti hal- és akvakultúra szolgálat közölte, hogy nem ugyanarról a fajról van szó, amely tavaly tömegesen elpusztult. “Ezek sokkal kisebb bálnák, mint a legutóbbi tömeges pusztulás áldozatai” – mondta José Miguel Burgos, a szolgálat igazgatója.

Fotó: Wikipedia/ Michael L. Baird (A kép illusztráció)

A hatóságok alapos vizsgálatot indítanak a következő napokban a tengeri emlősök halála okának kiderítésére, arra összpontosítva, hogy emberi tevékenység játszhatott-e szerepet az állatok kimúlásában. Az illetékesek közölték, hogy az állatok már több mint két hónapja kimúltak, és mivel tetemeik érintetlenek, boncolásukat el tudják végezni.

A decemberi tömeges bálnapusztulást káros algavirágzás okozta, amely körülbelül nyolcmillió lazacot is megölt az év elején Chilében. Az elburjánzott alga csökkentette a víz oxigéntartalmát, az állatok megfulladtak. A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség hatására emelkedett meg a víz hőmérséklete, ez idézte elő az algavirágzást

Cikkajánló: Tömegesen elpusztult tengeri élőlények tetemei sodródnak partra Chilében hónapok óta


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!