Új sziget nőtt ki az óceánból Japánnál [Videó]

Eddig ismeretlen, még füstölgő, kicsiny szigetecskét talált Tokiótól 1000 kilométerre délre a parti őrség. A mintegy kétszáz méter átmérőjű szigetecske felbukkanása vulkánkitörés számlájára írható. Először szerdán délután pillantotta meg a magasból a parti őrség egy repülőgépe. A földdarab az Ogasavara-szigetcsoport Nisinosima nevű, lakatlan szigetétől délkeletre helyezkedik el.

Nisinosima

A Nisinosima sziget felülről

A körülbelül harminc sziget és Japán többi része a földtani szempontból aktív csendes-óceáni Tűzgyűrűhöz, más néven Cirkumpacifikus övhöz tartozik. A gép személyzete filmre vette a szigetet, amelynek a vulkánja ma is aktív. A japán Fudzsi tévécsatornán csütörtökön lejátszották a sűrű füstöt, hamut és köveket okádó krátert bemutató felvételt.

Nisinosima

Ito Hirosi vulkanológus a tévéadásban elmagyarázta, hogy a vulkáni aktivitás jó része a vízfelszín alatt megy végbe. Negyven éve nem bukkant fel új földdarab ebben a térségben. Kis dombocska maradt abból a szigetből, mely 1973 szeptemberében emelkedett ki a vízből, és a Sinsima-Nisinosima nevet kapta. Nagyobbik része azóta a tenger hullámainak martaléka lett.

Nisinosima

A második világháború vége óta négy vagy öt hasonló szigetecske jelent meg az óceánban – mondta el a parti őrség egyik parancsnoka a tévécsatorna kérdésére. Hozzátette, meglehet, hogy a most előbukkant szigetecske végül a tengerszint alá kerül. A parti őrség mégis elővigyázatosságra intette a térségben hajózókat, mivel a vulkáni tevékenység kockázata továbbra is fennáll.

A kormány szóvivője ugyanezen a tévécsatornán elmondta, mindent megtesznek a hajózás biztonságáért, és figyelemmel kísérik a vulkánok aktivitását. Kijelentette, míg a hullámok el nem nyelik az új szigetet, az japán fennhatóság alá tartozik, és bármilyen kicsi, örömmel fogadják az új földet. Ha tartósnak bizonyul, el is fogják nevezni.

Forrás:MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!