Új költőhelyet kell keresniük a királypingvineknek

A világ királypingvin-állományának 70 százalékát veszélyezteti a klímaváltozás: amennyiben nem csökken az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke, akkor 1,1 millió költőpárnak kell új költőhelyet keresnie. Az Emiliano Trucchi evolúcióbiológus vezette nemzetközi kutatócsoport a Nature Climate Change című szaklapban mutatta be tanulmányát.

Forrás: Celine LeBohec/CNRS

A királypingvinek (Aptenodytes patagonicus) az Antarktisztól északra elhelyezkedő, úgynevezett szub-antarktikus szigeteken költenek, feltéve, ha egész évben jégmentesek homokos vagy kavicsos partjaik. Életterük így nagyon töredezett, kolóniáik áthelyezése nem egyszerű.

Forrás: flickr/Liam Quinn

Az egy méter magas állatoknak elsősorban tartalmas és stabil táplálékforrásra van szükségük utódaik táplálására. Ebben a pingvinek évezredeken át támaszkodhattak az úgynevezett antarktiszi poláris frontra. Ez az áramlati rendszer a tápanyagban gazdag mélytengeri víz felemelkedése révén gondoskodik a pingvinek kielégítő táplálékáról. A klímaváltozás miatt azonban ez a poláris front dél felé húzódik és mind jobban eltávolodik a királypingvinek költőterületétől. Az utódaikat nevelő állatok így arra kényszerülnek, hogy a tápanyag keresésekor egyre jobban eltávolodjanak a kolóniától. Ez könnyen oda vezethet, hogy a fiatal állatok nem jutnak elég táplálékhoz és a populáció összeomlik.

Forrás: Wikimedia Commons/Pismire

A becslések szerint a teljes pingvinállomány fele teljesen elveszítheti életterét. Ez elsősorban a Crozet-szigeteken és a Prince Edward-szigeteken élő költőkolóniákat érinti. A teljes állomány mintegy 21 százalékának élettere pedig a táplálékforrástól való egyre növekvő távolság miatt változhat meg erősen. Ezzel az a probléma, hogy a déli-sarkvidéki régióban csak nagyon kevés olyan sziget van, amely alkalmas lehetne a költőkolóniák befogadására.

Királypingvinek a Crozet-szigeteken (Forrás: flickr/Dimitri Damasceno)

A faj számára ez nem újdonság – fogalmazott Trucchi, aki munkatársaival genomelemzések révén rekonstruálta, hogyan változott a populáció mérete az elmúlt 50 ezer évben. Az eredmények szerint korábbi klímaváltozások, valamint a tengeráramlatok és az antarktiszi poláris front ezzel járó eltolódásai újra és újra kritikus időszakokat hoztak a madarak életébe, legutóbb 20 ezer évvel ezelőtt. Az, hogy a királypingvinek megbirkóztak ezekkel a változásokkal, reményt ad a kutatóknak.

“A különböző pingvinkolóniák közötti nagyon csekély genetikai eltérés arra utal, hogy a kolóniák között rendszeresen vándoroltak ide-oda az állatok” – írta Trucchi a Bécsi Egyetem közleményében. A királypingvinek ügyesen találnak új, biztos költőhelyet, ha jelenlegi kolóniájuk nehéz helyzetbe kerül. A Heard-szigeten, a Bouvet-szigeten és a Déli-Georgia-szigeten részben sikerült kompenzálniuk eddigi élettérveszteségüket.

Forrás: Wikimedia Commons/MMessina1245 

Nature Climate Change, EurekAlert, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!