Törpe selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban

Törpe selyemmajmok (Cebuella pygmaea) születtek a Szegedi Vadasparkban, a két kölyköt már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t. A törpe selyemmajmok nemcsak a Szegedi Vadaspark, hanem a világ legkisebb majmai, a kifejlett egyedek is mindössze 120 gramm súlyúak. Az elmúlt évtizedekben a karmosmajmok gondozásában komoly szakmai tapasztalatot fölhalmozó állatkertben kiváló körülményeket biztosítanak a törpe selyemmajmoknak, így rendszeresen két-két aprósággal bővül a csapat. A gondos szülőknek és a segítőkész idősebb testvéreknek köszönhetően szépen fel is szoktak cseperedni a kölykök.

Fotó: Endrédi Lajos /Szegedi Vadaspark

A piciny főemlősök nappal aktívak, a középső és alsó lombkorona szinten élnek, 2-15 tagú csoportokban. A csapatban mindig csak a rangelső nőstény hoz világra utódokat, rendszerint ikreket. A vemhesség ideje 140 nap, a két szülés között öt-hét hónap telik el, így a törpe selyemmajmok az év minden időszakában szaporodhatnak. Apró termetük miatt a törpe selyemmajmokra jóval több ragadozó veszélyes, mint a nagyobb karmosmajmokra. Ellenük nem csak a fürgeségükre hagyatkoznak, hanem a rejtőzködésre is. A rokonaikhoz képest szokatlanul lassan, kimérten mozognak az ágakon, hogy ne keltsenek feltűnést, és csak akkor gyorsulnak fel, ha a menekülniük kell.

Fotó: Endrédi Lajos /Szegedi Vadaspark

Bár a kicsinyeiket az apjuk és idősebb testvérek hordozzák, ahogy ez a többi karmosmajomnál is megszokott, pár hetes korukban már sokszor rejtik el őket egy-egy védett helyen. Elsősorban fák nedveivel táplálkoznak, de gyümölcsöket és kisebb állatokat is szívesen fogyasztanak. A törpe selyemmajmok természetvédelmi helyzete nem kritikus, viszonylag jól alkalmazkodtak az emberi tevékenységek által megváltozott életkörülményekhez. Az Amazonas medencéjében élő majomfaj helyzete azonban – a vadászat és a vadbefogás miatt – romlik.

Fotó: Endrédi Lajos /Szegedi Vadaspark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!