Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Ha már unja a Dolomitok és az Alpok lejtőit, ne csüggedjen, az AOL internetes portál készített egy összeállítást olyan helyekről, melyekről még legvadabb álmaiban sem gondolta volna, hogy síelésre alkalmasak.

Mzaar, Libanon

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Csak egy órányi útra esik Bejrut nyüzsgő városától Libanon első számú síparadicsoma, Mzaar. A síszezon itt is decembertől márciusig tart, mint a legtöbb európai síterepen, így nagyszerű alternatívát kínálva azoknak, akik már töviről-hegyire „besíelték” Ausztriát, Olaszországot, vagy éppen Franciaországot. A legmagasabban fekvő pálya egészen 2,465 méterről indul, és összesen 80 kilométernyi lejtő áll rendelkezésére a sí szerelmeseinek. Amennyiben még ez sem lenne elég, Mzaar híres az „aprés-ski”, azaz a síelés utáni programlehetőségekről, rengeteg szórakozóhely, étterem és egyéb szórakozóhely található itt, amiért rengeteg libanoni is felkeresi ezt a helyet.

Afri Ski, Lesotho

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

A nem kimondottan ismert, Dél-Afrika mellett található kis ország, Lesothoban található a térség  legjobb síterepe, az Afri Ski. A Maloti-hegységben, 3.322 méterre a tengerszint felett egy fantasztikus kilátás keretében síelhetünk le a mindösszesen csak egy kilométeres pályán, amit az ellátással és a pihenőkkel, a sí iskolával és a síkölcsönzővel próbálnak ellensúlyozni. Ami azonban különlegessé teheti a helyet, hogy az itteni téli hónapok júniustól augusztusig tartanak, így ha nyár folyamán már nem bírjuk tovább a hőséget, és nem tudjuk mire költeni a pénzünket, akkor érdekes élmény lehet Afrika szívében sílécet bérelni, és lesiklani ezen a havas lejtőn.

Ski Dubai, Egyesült Arab Emírségek

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

A világ egyik leggazdagabb országában semmi sem lehetetlen: a sivatagban pár évtized alatt felépült Dubajban található a Közel-Kelet egyetlen (fedett) síparadicsoma, a Ski Dubai. A Mall of Emirates bevásárlóközpontban található téli csodában lehet síelni, snowboardozni, szánkózni, vagy egyszerűen csak élvezni a havat és játszani benne. Természetesen az elmaradhatatlan sífelvonó sem hiányzik a tökéletes síparadicsomhoz, ahogy a dubaji nagyzoláshoz híven az olyan extra „szolgáltatások” sem, mint az igazi sarkvidéki pingvinek a pálya egy elzárt pontjában.

Yad Moss, Cumbria, Nagy-Britannia

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Anglia egyik alig lakott megyéjéről senki sem gondolná, hogy kiváló sípályáknak is otthont ad.  Nyolc pályával rendelkezik, ezek közül a legtöbb kék (könnyű) besorolást kapna, viszont a tájnak, és az itteni időjárási kondícióknak köszönhetően gyakran ezek a kék pályák is kellő kihívással tudnak szolgálni a gyakorlottabb síelőknek is. A szélessége a pályáknak pár métertől a fél kilométerig is terjedhet, a feljutásról pedig az egyszerű földi vontatókötelek gondoskodnak.

Troodos, Ciprus

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

A mediterrán régióról mindenkinek a fantasztikus tengerpartok és feledhetetlen nyaralások jutnak eszébe, de gondolták volna, hogy legalább ugyanilyen feledhetetlen síparadicsomok is vannak ott? Cipruson, a Troodos-hegységnél 4 pálya várja a síelni vágyókat, ahol az egyik pálya felér közel 2000 méter magasságba is. Troodos, Ciprus nyugati részén található, bizánci kolostorokkal és templomokkal körülbástyázva a csúcsokon, kedves falvakkal a lejtőkön. Szállások teljes skálája megtalálható itt az egyszerű vendégházaktól kezdve az öt csillagos hotelekig.

Etna, Szicília

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Ki ne ismerné Szicília legnagyobb, máig aktív vulkanikus hegyét, az Etnát? Az ember sok mindenre gondol elsőre, mikor eszébe jut, de a síelésre biztosan nem. Pedig a vulkánnak két síközpontja is van: egyik a déli oldalon (Rifugio Sapienza), összesen 5 pályával, míg másik az északi oldalon (Piano Provenzana), egyetlen egy pályával. Habár az Etna sem egy átlagos választás a síelésre, ugyanakkor ott van a lehetőség, hogyha megunnánk az esetleg kén-szagú lejtőket és melegre vágynánk, akkor sincs gond, mindösszesen 40 percnyi vezetésre található Catania forró partjai, így könnyen megoldható, hogy ugyanazon nap délelőttjén síelünk, míg délután már fürdőruhában élvezzük a 30-35 fokos meleget.

Oukaimeden, Marokkó

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Marokkóról elsőnek mindenkinek a az ősi épületek, bazárok és a marrakesh-i tikkasztó nyári hőség jut eszébe. Azonban mindösszesen 80 km-re a vörös várostól, az Atlasz-hegység szívében található Oukaimeden, Afrika egyik legjobb síparadicsoma, ahol a kontinens legnagyobb síliftje is található: az itteni lift ugyanis egészen 3300 méter magasságig juttatja el a téli sport szerelmeseit. Január és február a legjobb időpont a síelésre, ekkor öt pályán is hódolhatunk kedvenc téli hobbinknak. Ugyanakkor, kiváló program ez azoknak is, akik nem szeretnek síelni: feljutva a Jebel Attar csúcsra, gyönyörű kilátásunk nyílik az Atlasz-hegységre.

Namíb-sivatag, Namíbia

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Akármennyire is hihetetlen, tényleg igaz, a Namíb-sivatagban lehet síelni, habár nem annak klasszikus formájában. Ugyanis itt hó helyett a homokdűnéken nyílik lehetősége a vállalkozó szellemű sportolóknak, hogy kipróbálják havon szerzett tudásukat. Habár korántsem annyira népszerű, mint „téli testvére”, mivel a homokba szinte képtelenség sífelvonókat építeni, ugyanakkor az egyik legjobb módja a sivatag körbejárásának, illetve felfedezésének. A Ski Namibia, melyet a Guinnes-rekord tartó Henrik May (leggyorsabb homoksí: 92.12 km/h) szervez az odalátogatóknak, azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az extrémebb sportolásra vágyók körében.

Ben Lomond, Tasmania

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Tasmaniát leginkább zord partvidéke és őshonos lényei miatt szokták emlegetni, azonban sípályái sem elhanyagolandóak, főként családoknak. Ben Lomond kifejezetten népszerű a pályák és vendéglők nagy száma miatt. Az 1,500 méteres hegycsúcsról pedig szinte belátni az egész szigetet, így az idelátogatóknak biztosan egy nem mindennapi ausztráliai pihenést biztosít.

Kasmír, India

Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt

Habár nem pont a nyúlszívűeknek, illetve kezdőknek találták ki ezt a helyet, Kasmír az izgalmakat és kihívásokat kereső síelőknek maga a Paradicsom lehet. Habár a múltban, Pakisztánnal folytatott területi háborúskodás miatt lezárt síterületek mára újra megnyitottak, így eddig soha nem látott mennyiségű különböző pálya vált elérhetővé az extrém sportolóknak. A Gulmarg-i síparadicsomnál található a világ legmagasabb sí-gondolája, mely egészen 4084 méterig viszi fel a sí szerelmeseit. Rengeteg szűzhavas (nem karbantartott, illetve letakarított), fenyőfákkal tarkított pálya található. Habár Kasmír nyilvánvalóan nem egy Val d’lsére, nincs is ugyanaz az infrastruktúra kiépítve, mint francia konkurenciáján, de ez a vad hegység, ahol hóleopárdok, majmok és sasok is élnek, mindenképpen egy felejthetetlen síállomás az extrém körülményekre vágyóknak.

Forrás:azutazo.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!