Tömegek gyászoltak Észak-Koreában Kim Dzsong Il halálának harmadik évfordulóján

A dermesztő hideg ellenére észak-koreaiak tízezrei rótták le tiszteletüket Phenjanban Kim Dzsong Il emléke előtt szerdán, a vezető három évvel ezelőtti halálának évfordulóján – derült ki az észak-koreai televízió által közreadott felvételekből.

Észak-Korea
Fotó: MTI/AP/ Kim Kvang Hjon

A képsorok tanúsága szerint emberek tömegei hajtottak fejet Kim Dzsong Il és apja, a kommunista dinasztiát megalapító Kim Ir Szen hatalmas, több mint 20 méter magas szobra előtt az észak-koreai fővárosban, a Manszu-dombon. A jelenlévők virágcsokrokat helyeztek el az országot 17 évig irányító Kim Dzsong Ilt ábrázoló monumentális emlékmű előtt.

Észak-Korea
Fotó: MTI/AP/ Kim Kvang Hjon

“Ezen a fagyos decemberi reggelen a szívünk érte felmelegszik, hűségünk pedig megerősödik” – fogalmazott a televízió egyik kommentátora, aki egyebek közt az ország atomprogramjának fejlesztéséért méltatta az egykori vezetőt.

A megemlékezéssel egyúttal véget ér az a hároméves gyász, amelyet Kim Dzsong Il halálakor hirdettek meg. Megfigyelők szerint ezzel megnyílik az út az előtt, hogy fia, Kim Dzsong Un még inkább előtérbe helyezhesse saját céljait. A fiatal vezető apja halála óta azt hangoztatja, hogy javítani akarja a lakosság életszínvonalát, miközben nem mond le az ország régóta fennálló katonai ambícióiról, a hadsereg erősítéséről és az atomfegyver-kapacitás fejlesztéséről. A Kim-dinasztia a koreai háború 1953-as befejezése óta irányítja a kelet-ázsiai országot.

Észak-Korea
Fotó: MTI/AP/ Kim Kvang Hjon

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!