Több mint egymillió dollárért kelt a világ leghíresebb kódfejtőjének jegyzetfüzete

Több mint egymillió dollárért kelt el hétfőn egy New York-i árverésen Alan Turing brit matematikus, második világháborús kódfejtő kézírásos jegyzetfüzete. Turing életét sokan abból a Kódjátszma című, Benedict Cumberbatch főszereplésével forgatott brit filmből ismerték meg, amely idén forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott. A számítógép-fejlesztés úttörőjeként tisztelt matematikus a második világháború alatt a nácik Enigma-kódjának feltörésén dolgozott.

Alan turing

Alan turing

Az 56 oldalas, 1942-es dátummal keltezett jegyzetfüzet Turing bonyolult matematikai és számítógép-tudományi feljegyzéseit tartalmazza abból az időszakból, amikor kutatócsoportjával a Bletchley Parkban álló kódfejtő intézményben dolgozott. Vélhetően ez az egyetlen hosszabb kézirat, ami Turingtól fennmaradt. A Bonhams aukciósház közleménye szerint a relikviát 1 millió 25 ezer dollárért (288 millió forintért) vásárolták meg.

Alan turing

Turingot homoszexualitása miatt – ami akkoriban illegális volt Nagy-Britanniában – az ötvenes évek elején meghurcolták, és hogy a börtönbüntetést elkerülje, beleegyezett, hogy “gyógyulása érdekében” hormonkezelésnek vessék alá. A matematikus 1954-ben hunyt el ciánmérgezésben. Halálát öngyilkosságnak minősítették, bár barátai és családja úgy gondolták, hogy baleset történhetett. A jegyzetfüzet azok között a tanulmányai között volt, amelyeket végrendeletében barátjára és matematikus kollégájára, Robin Gandyra hagyott. A jegyzetfüzet 1995-ben bekövetkezett haláláig Gandy tulajdonában maradt. Az aukciósház arról is tájékoztatott, hogy a relikviát áruba bocsátó tulajdonos nem kívánta felfedni magát. Azt viszont bejelentette, hogy a bevétel egy részét jótékony célokra fordítja.

Alan turing

Alan turing

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!