Több mint 23 milliárd euró kárt okoztak a földrengések Olaszországban

Pontosan 23,53 milliárd euróra mérte fel a katasztrófavédelem az Olaszország középső részében tavaly augusztus és idén január között bekövetkezett földrengések anyagi kárát az Európai Unió Szolidaritási Alapjának (FSUE) szerdán küldött jelentése szerint. Abruzzo, Marche, Umbria és Lazio tartományban augusztus 24. és január 18. között a földmozgások 12,9 milliárd euró kárt okoztak a magántulajdonú épületekben és 1,1 milliárdnyit a középületekben. A kulturális örökségben keletkezett kárt 2,5 milliárd euróra teszik. A földrengések jelentős pusztítást végeztek a helyi infrastruktúrában, a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben, valamint az iparban is. A katasztrófavédelem számszerűsítette a legsürgősebb beavatkozások költségeit és a lakosság ellátásának pluszterheit is.

foldrenges

Közép-Olaszországnak ezt a térségét több, nagy erősségű földmozgás sújtotta több tízezer utórezgéssel. Az első földrengés epicentruma augusztusban a Lazio tartománybeli Accumoli és Amatrice volt. A hatos erősségű földrengés éjszaka lepte meg a lakosokat, és mintegy háromszázan nem élték túl. Amatrice városa majdnem teljesen megsemmisült, és a későbbi rezgésekben is folyamatosan további darabok omlottak össze a megrongálódott épületekből.

olaszorszag

Október 26-án az umbriai Norcia volt az epicentruma az 5,9 erősségű földrengésnek, október 30-án szintén ugyanitt 6,5-ös rezgés következett. Január 18-án további három – ötösnél erősebb- rezgés történt, epicentrumuk az abruzzói l’Aquilánál volt.

Az Európai Unió Szolidaritási Alapja lehetővé teszi, hogy jelentős természeti katasztrófák esetén Brüsszel pénzügyi támogatást nyújtson. Az olasz katasztrófavédelem az első kárfelmérést november közepén továbbította az alapnak, akkor még csak az augusztusi és október 25-i földrengéssel – és több mint 7,5 milliárd euróval – kalkulálva. Akkor az FSUE gyorssegélyként 30 millió eurót utalt át. Azóta azonban a földrengés okozta kár tovább növekedett. A térségben több mint 160 város és település szenvedett jelentős kárt épületeiben, több mint harmincezerre teszik az otthonukat elveszítők számát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!