Több ezer ismeretlen mikroorganizmust fedeztek fel az óceánok mélyén

Több mint hétezer új mikrobafajt fedezett fel a világ óceánjaiban Csien Pejjüan vezetésével a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem (HKUST) kutatócsoportja. Az eredményeiket a Nature Communications című tudományos folyóiratban ismertető hongkongi szakemberek szaúd-arábiai, amerikai és ausztrál kollégáikkal együttműködve vizsgálták a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánból begyűjtött vízmintákat.

Forrás: NOAA Photo Library

A vizsgálat nyolc éve alatt a kutatók 7300 biofilmben élő mikrobafajt, valamint tíz új baktériumtörzset fedeztek fel, megcáfolva azt az elképzelést, hogy a bolygón mindössze 35 ezer tengeri mikrobafaj és 80 baktériumtörzs létezik.

A most felfedezett tengeri fajok közé tartozik az acidobaktérium – erről mostanáig úgy vélték, hogy csak a szárazföldi talajban található meg –, amelyet nagy számú bioszintetikus génklaszterjének köszönhetően új antibiotikumok és rákellenes gyógyszerek kifejlesztésénél használnak.

Forrás: HKUST

„Az új tengeri mikrobiális fajok felfedezése nemcsak az óceáni biológiai sokféleség megértését javította, de még fontosabb, hogy ezek a fajok nagy potenciállal rendelkeznek mind az életünk megértésének megkönnyítése, mind a betegségek új kezelési módszereinek felkutatása szempontjából – mondta a kutatás vezetője.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!