Tízmilliókat mérgez a víz Kínában

Az ivóvízben található fluorid, arzén és jód körülbelül 50 millió embert mérgez a mai Kínában – közölte a Hszinhua hírügynökség. A túlságosan magas fluoridtartalom elsősorban az északi országrész sík vidékein, főleg Honan tartományban jellemző. Az arzén, a kínai tartományok felében, 131 megyében körülbelül 600 ezer lakos egészségét veszélyezteti – derült ki a 2013-as adatokra hivatkozó szakértői nyilatkozatok összefoglalójából.

1

A fluorid csaknem 21 millió embernél okozott elváltozásokat, mint például a csontváz fluorosisa, amely a csontokra gyakorolt negatív hatása mellett ízületi fájdalmakat okozhat, esetenként bénuláshoz vezethet – nyilatkozta Kao Jan-huj, a népbetegségek helyzetével és megelőzésével foglalkozó központ munkatársa. A túlzott mértékű arzén emberi szervezetbe jutása tüdő, hólyag, bőr és veserákot idézhet elő.

A nagy mennyiségű jód pedig elsősorban a golyvás megbetegedések forrása – figyelmeztettek a szakemberek, akik szerint az arzénes víz miatt 30 millió embernél áll fenn a pajzsmirigy-megnagyobbodás veszélye. A jelentés szerint dacára a központi kormány ivóvízminőséget javító vidéki intézkedéseinek és az erre áldozott pénznek, a szegény vidékeken a helyi kormányzatok sok helyütt továbbra is híján vannak a kielégítő forrásoknak. Egyes helyeken ráadásul nincsenek is tisztában az ivóvíz elégtelen minőségének lehetséges következményeivel, a fúrt kutakból eredő rossz minőségű víz rejtette veszélyekkel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!