Tíz éve keresték az ausztrál folyóból kifogott “krokodilszörnyet”

Sikerült befogni Ausztráliában azt az óriási bordás krokodilt, amelyet tíz éve kerestek az Északi területen. A 4 méter 71 centi hosszú és 600 kilogramm súlyú hüllőt a Katherine folyóban ejtették fogságba. A helyi természetvédelmi szakemberek szerint a körülbelül 60 éves állat a legnagyobb krokodil, amely a térségben él.

Forrás: Northern Territory Parks and Wildlife

Chris Heydon és John Burke, az Északi terület vadőrei arról számoltak be, hogy 4,5 méternél nagyobb krokodilt még nem fogtak ki a folyóból. A “krokodilszörny” létezéséről 2008-ban érkeztek először hírek, akkor látták egy mólóról, a hatóságok azóta próbálták meg befogni. Az óriási hüllőt egy krokodilfarmra szállították egy kisebb társával együtt, amelyet a közelben fogtak el.

Forrás: Northern Territory Parks and Wildlife

Az ausztrál szakemberek arra figyelmeztettek, hogy bár a Katherine folyóban eddig nem találtak nagyobb krokodilt, megvan az esély arra, hogy a Daly folyóból még nagyobb példányok ússzanak fel. A Katherine folyóban a krokodilveszély miatt fürdési tilalmat rendeltek el.

Forrás: Wikimedia Commons/kevleyski 

A bordás krokodil (Crocodylus porosus) a legveszélyesebb és legnagyobb krokodilok közé tartozik, átlagos hossza 3,5–5 méter, ám akadnak olyan hím példányok is, amelyek testhossza a 6 métert és az 1200 kilogrammot is elérheti. A bordás krokodil kisebb hüllőket, valamint halakat, madarakat és szárazföldi állatokat is zsákmányol. A kifejlett egyedek szinte mindenre rátámadnak, amit meg tudnak enni. Mivel kiváló úszó, messzire kimerészkedik a nyílt tengerre is. Ezzel egyedülálló a krokodilok között. Látták már egyedeit 1000 kilométeres távolságban a szárazföldtől, kint a nyílt tengeren is. Szervezete hatékonyan tudja kiválasztani a felesleges mennyiségű sót, ezért tud megélni a tengerekben is, bár nem ez a legkedveltebb élőhelye.

Forrás: Northern Territory Parks and Wildlife

Eredeti élőhelye a folyótorkolatok vidéke és a partvidéki mangrovemocsarak. Többnyire a tengerpartok kevert jellegű, úgynevezett brakkvizében él, de kedveli az édesvizet is, a nagyobb folyókban a partoktól több kilométeres távolságban is megél és előfordul az édesvízi tavakban és mocsarakban is. Hatalmas elterjedési területén több krokodilfaj is él, de ez a faj dominánsnak számít mindenütt, ahol előfordul. Ez a krokodilfaj gyakran támad rá a territóriumára merészkedő emberekre, főként a párzási és költési időszakban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!