Titkos katonai létesítmény a 40-es évekből

A képeken látható repülőteret 1930-ban Burbank városban építették, Kaliforniában. A levegőből úgy nézett ki mint egy mező. Elbeszélések szerint, olyan volt az egész mint egy filmstúdió, mintha egy hatalmas díszletet építenének.

A Loughead Aircraft Manufacturing Company (röviden: Lockheed) amerikai cég, mely repülőgépek és űrhajók tervezésével és építésével foglalkozik. A céget 1912-ben alapították. Clarence Leonard Johnson a Lockheed repülőgép tervezője volt, aki több mint negyven repülőgép elkészítésében játszott vezető szerepet. A második világháború alatt az ő nevéhez fűződik a P–38 Lightning vadászrepülőgép, amely az egyetlen amerikai vadászgép, amelyik aktívan szolgálta végig a háborút a Pearl Harbor-i támadástól kezdve a háború befejezéséig.

Előtte

d

Utána

d

1942-ben megalkottak egy speciális effektet, a képeken jól látszik meddig mentek el, hogy megvédjék magukat. A Műszaki Hadtest (US Army Corps of Engineers), úgy gondolta, hogy a Lockheed bázisát el kell rejteni egy esetleges japán támadás elől, ezért álcahálóval fedték be. Félelmük nem volt alaptalan, 1942 februárjában egy japán tengeralattjáró Santa Barbara-nál tűnt fel és szinte teljesen lerombolt egy olajtároló létesítményt.

d

Elrendelték, hogy minden létfontosságú létesítményt a Csendes-óceán part mentén álcázni fognak. a munkálatok vezetője John F. Ohmer ezredes volt, aki úttörő szerepet játszott az álcázás, megtévesztés és félrevezetés technikájában. Festők, művészek, kertészek, tájépítészek, animátorok, ácsok, világítástechnikai szakemberek és profi szakember filmstúdiókból (Metro-Goldwyn-Mayer, Disney, 20th Century Fox, Paramount, Universal Pictures ) segítettek békés vidéki jelenetek alá rejteni a légi bázist. Több száz hamis fát és cserjét készítettek el, de nem csak a repülőteret hanem annak környékét is álcázták.

d

d

d

d

d


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!