Találkozás egy békés tengeri óriással – videó

Látványos videót tett közzé Miguel Pereira fotós, aki az Azori-szigetekhez tartozó Santa Maria sziget közelében merülve találkozott egy holdhallal, a világ legnehezebb csontos halával. A tengeri óriást több búvár is lefotózta miközben békésen úszkált mellettük.

A holdhal (Mola mola) az összes mérsékelt övi és trópusi tengerben megtalálható. Nyílt tengeri élőlény, amely akár 600 méteres mélységekbe is alámerül. Az átlagos hossza 1,8 méter, tömege elérheti az 1000 kilogrammot is, de olyan példányokra is bukkantak, amelyek több mint 3 méter hosszúak és 2000 kilogrammosak voltak. Bár a holdhal hatalmas állat, az emberre nézve nem veszélyes.

Holdhal

Holdhal

A holdhal fő táplálékai a medúzák, de mivel ezeknek igen kicsi a tápértékük, nagy mennyiségben kell fogyasztania belőlük. A holdhal ivadéka nagyon hasonlít egy miniatűr gömbhalra. Nagy mellúszói és farokúszója van, testét tüskék borítják, alig hasonlít a felnőtt egyedre. A kifejlett állatok hatalmas mérete és vastag bőre számos ragadozót elriaszt, de a fiatal egyedeknek nincs meg ez a védelmük. A kifejlett halak színezete a barnától az ezüstös szürkéig változik, de vannak tiszta fehérek és tarkák is. Az egyedek színezete az élőhelyüktől függ. A holdhal képes a világosabb színű bőrét sötétebbre változtatni, ha támadás éri.

Holdhal

A kifejlett állatnak kevés a természetes ellensége, de a kardszárnyú delfinek, a fülesfókafélék és a nagyobb cápák időnként vadásznak rájuk. A holdhalra egyre nagyobb veszélyt jelent, hogy sokszor belegabalyodik a halászhajók hálóiba és a vízbe dobott hulladék is veszélyezteti, mivel könnyen megehetik a medúzákra emlékeztető lebegő műanyag zacskókat. A világ egyes részein például Japánban és Tajvanon a holdhal ínyencfalatnak számít. Mivel az állat teste toxinokat tartalmaz, az Európai Unióban tilos a húsának értékesítése.

Holdhal

Holdhal

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!