Szürreális tájak, ahova érdemes ellátogatni

Wadi Rum – Jordánia

A Wadi Rum nevű völgy baljós szépsége tökéletes háttér volt az 1962-os Arábiai Lawrence című film forgatásához. Ez a sivatagi vadság tényleg a filmvászonra illik – homokvölgyek és dűnék, közöttük sziklák labirintusa, természetes boltívek, szűk kanyonok és repedések, gyönyörű színek hajnalban és sötétedéskor, az éjszaka égbolt pedig telehintve csillagok milliárdjaival.

Wadi Rum - Jordánia

Myvatn tó – Izland

Ide küldték az Apollo 11 legénységét, hogy gyakorolják a holdjárást. Tele van kráterekkel, lávapillérekkel, iszapgödrökkel. A vízben kis vulkáni szigetecskék vannak elszórva. Ha nem lennének kacsák a homokos fövenyen, azt is gondolhatnánk, hogy egy másik bolygón vagyunk.

Myvatn tó - Izland

Kappadókia – Törökország

Törökországban annyira barátságtalan a táj, hogy a korai telepesek inkább a föl alatti lágy sziklákba vájtak házakat és templomokat. A felszín fölött a lyukacsos sziklák és a „tündérkémények” néven ismert vulkanikus kúpok teszik drámaivá a környéket.

Kappadókia - Törökország

Bogoria-tó – Kenya

Ezen a fenyegető tájon olyan vékony a földkéreg, hogy a felszíne úgy néz ki, mint egy boszorkány óriási üstje. A felperzselt földön források és gejzírek bugyognak. A tó olyan gazdag nátrumsókban és ásványokban, hogy a kék és a zöld algákon kívül alig él meg benne valami. Az életet az emberek feje fölött elhúzó sasok és a hihetetlen számban megjelenő flamingók képviselik, amelyek itt táplálkoznak.

Bogoria-tó - Kenya

Halong-öböl – Vietnam

Ennek a lélegzetelállító tájnak a legfőbb jellemzője az a mintegy 3000 mészkő oszlop, amely kiemelkedik a Tonkini-öböl északkeleti részének smaragd vizéből. A helyi legenda szerint óriás sárkányok hozták létre őket, akiket az istenek hívtak össze, hogy harcoljanak a kínai támadók ellen.

Halong-öböl - Vietnam

A Pusztulás völgye – Dominika

Ebben völgyben esőerdő burjánzott egészen addig, amíg egy vulkán ki nem tört 1880-ban. Az állatvilágot most csak gyíkok és csótányok képviselik, miközben fortyogó mocsár és gázforrások pöttyözik a tájat.

A Pusztulás völgye - Dominika

Paint Desert – Arizona, USA

Vibráló vörösek, narancsok, szürkék és rózsaszínek dekorálják a napsütötte Painted sivatagot az egyik magasan fekvő arizonai fennsíkon. Itt volt eredetileg a hopi és a navajo indiánok otthona. Utóbbiak ismertek a szertartásos homokfestésről – összességében ez bolygónk egyik legrendkívülibb helye.

Paint Desert - Arizona, USA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!