Szívszorító felvétel: a kamera előtt halt éhen a jegesmedve

A jégtáblák rendkívül fontosak a jegesmedvék szaporodásának és táplálkozásának szempontjából, mérések szerint azonban az elmúlt nyolc évben a valaha mért legalacsonyabb szintre esett vissza a jégtakaró kiterjedése az üvegházhatású gázok kibocsátása által is okozott globális felmelegedés következtében. A jégtakaró olvadása miatt a jegesmedvék egyre inkább olyan területekre szorulnak vissza, ahol nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben élelemhez. Emiatt egyre többször tűnnek fel teljesen lesoványodott, éhező jegesmedvék.

Fotó: Paul Nicklen

A National Geographic fotósa, Paul Nicklen rengeteg medvét látott és fotózott már, de olyan szívszorító látványban még nem volt része, mint ami a Kanadához tartozó Baffin-szigeteken tárult a szeme elé. A fotós a héten tette közzé a képeit és egy videót a haldokló jegesmedvéről, amely szinte azonnal az éghajlatváltozás tragédiájának a szimbóluma lett.

Fotó: Paul Nicklen

Nicklen a Sea Legacy környezetvédelmi csoporttal együtt forgatott a szigeten, amikor rátaláltak a haldokló jegesmedvére. Az állat azonban nem akarta feladni a küzdelmét, még sikerült elvonszolnia magát egy hordóig, azonban ott sem talált semmi ehetőt. Ezek után már nem tudott mit tenni, összeesett és elpusztult.

Fotó: Paul Nicklen
Fotó: Paul Nicklen

VIDEÓ:

Sokan kérdezték a fotóstól, miért nem segített a szerencsétlen állaton. Nicklen azt mondta: azért filmezte le az állat lassú haláltusáját, mert nem akarta, hogy hiába haljon meg.

“Természetesen keresztülfutott az agyamon, de mégis mit tehettem volna érte? Nem volt nálam sem kábító puska, sem 180 kiló fókahús, hogy segíthessek.”

„A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a jegesmedvék ki fognak halni, és szeretném, ha az emberek tudnák, hogy ez hogy is néz ki. Ezek az állatok éhen fognak halni, és így néz ki egy éhen haló jegesmedve” – mondta Nicklen.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!