Szívmelengető videó – így köszöntötték társai az árva kiselefántot

Kitörő lelkesedéssel köszöntötték a csorda új tagját egy thaiföldi rezervátum elefántjai. Amikor a másfél éves, Dok Geaw nevű borjú megérkezett a parkba, a csorda együtt szaladt oda hozzá és hangos trombitálás közepette üdvözölték az árva kis jövevényt. Az elefántok külön-külön is köszöntötték a borjút, akit az Elephant Nature Park munkatársainak mentettek meg, miután a sorsára maradt Dok Geaw elveszítette az anyját. A gondozók először egy külön kifutóban helyezték el a kiselefántot, de hamarosan együtt fog rohangálni fajtársai társaságában, akik addig is ormányukkal ölelgetik a borjút.

Az ormányosok ellátására kialakított Elephant Nature Parkot Sangdeaun Lek Chailert alapította, aki az elefántok megmentésének szentelte az életét. A rezervátum a gyönyörű Mae Taeng völgyben terül el, s egyedülálló klímájának és buja zöld növényzetének köszönhetően tökéletes helyszínt biztosít a megárvult, bántalmazott, legyengült, vagy beteg elefántok rehabilitációjára.

Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi állatok, egyben a legtermetesebb szárazföldi emlősök. Az elefántok száma az utóbbi évtizedekben erőteljesen lecsökkent, elsősorban élőhelyeik fogyatkozása és a vadászat miatt. A rekordméretű állatok vemhessége is rekordhosszúságú, mintegy 22 hónapig tart. Gyakran megesik, hogy az ellő tehenet egy másik segíti. A borjak nagyjából 48 hónapig állnak anyjuk oltalma alatt.

Az elefántok sokáig élhetnek, akár 70 éves kort is elérhetik, de ez inkább az állatkertekben élő állatokra jellemző. Hosszú életük folyamán szerzett tapasztalataikat továbbadják a fiatalabbaknak, ami meglehetősen ritka dolog az állatvilágban. Az elefántok rendkívül szociális lények, családokban élnek, s már többször megfigyelték, hogy elpusztult társaikat gyászolják. A kiselefántok épségére több felnőtt nőstény is ügyel, nagyban segítve a fiatal állatok túlélését. Számos szakember, fotós és filmes dokumentálta már az elefántok figyelemreméltó viselkedését, többek között a más elefántokat érintő célzott segítségnyújtást.

A thaiföldi elefántparkban megörökített szívmelengető jelent is bizonyítja, hogy milyen különleges élőlények is az elefántok:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!