Szenzációs műtét – kettős kézátültetésen esett át egy 8 éves kisfiú Amerikában

Az Egyesült Államok legfiatalabb kettős kézátültetésen átesett páciense lett az a nyolcéves kisfiú, akinek korábban egy súlyos fertőzés miatt amputálták a végtagjait. Zion Harvey alkarjait még vastag kötések borították, de új kezei már láthatóak voltak az őt kezelő philadelphiai kórház sajtótájékoztatóján, amelyen a kisfiú hatalmas mosollyal üdvözölt mindenkit. Zion megmutatta, hogy még csak finoman ugyan, de képes mozgatni az új végtagjait. Azt mondta, hogy “elsőre furcsa, de aztán jó érzés” volt felébredni az új kezekkel.

A Maryland állambeli Owings Millsből származó kisfiún a hónap elején hajtották végre a transzplantációt a Philadelphiai Gyermekkórházban, de az orvosok csak most számoltak be a majdnem 11 órás beavatkozás részleteiről. A negyvenfős orvosi csapat acéllemezeket és csavarokat használva rögzítette egymáshoz a kisfiú saját és új csontjait, majd a sebészek elvégezték az artériák, vénák, izmok, ínak és idegek összekötését. “A kisfiú mosolyogva ébredt fel” – mondta L. Scott Levin, a kéztranszplantációs programot vezető szakember. Mint hozzátette: “Nem volt egyetlen felszisszenés, könnycsepp, panasz sem”.

imageFotó: MTI/AP/Matt Rourke

Zion kisgyermekként kapott vérmérgezést, és többszörös szervi elégtelenség miatt négyéves korában amputálni kellett a kezeit, a lábait, és veseátültetést hajtottak végre nála, amely során az édesanyja volt a szervdonor. A lábprotéziseknek köszönhetően a kisfiú eddig is aktív életét élt, sétál, fut, ugrál, iskolába jár, és megtanulta íráshoz, evéshez és videojátékozáshoz használni az alkarjait. Az orvosok reményei szerint az átültetésnek hála Zion képes lesz például labdázni és mászókázni is.

zion-4Zion a műtét előtt

zion-3 Zion a kettős kézátültetés után

Az elmúlt években több felnőtt páciensen hajtottak végre dupla kéz-, vagy karátültetést az Egyesült Államokban. A philadelphiai intézmény szerint Zion a legfiatalabb páciens az országban, aki ilyen beavatkozáson esett át. A transzplantált betegeknek életük végéig úgynevezett immunszuppresszív, vagyis immunválaszt gátló gyógyszereket kell szedniük, hogy megakadályozzák az új végtagok kilökődését.

Az orvosok szerint Zion már eleve szedett ilyen gyógyszereket a veséje miatt, ami előnyt jelentett a kézátültetés szempontjából. A kisfiúnak még jó pár hetet kell kórházban töltenie, mielőtt hazamehet. Az intézmény szerint a családnak nem kell kifizetnie az egészségbiztosítás által már nem fedezett esetleges költségeket.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!