Sétálunk egyet?

Minden, ami megmozgatja a testünket jó hatással van az egészségünkre. Súlyzós edzés, vagy kardio típusú mozgás, esetleg ezek kombinációja, mindenképpen meghálálja majd a szervezetünk és a mentális funkcióink is javulnak, bármilyen mozgásformát választunk. A futást sokan nem szeretik, esetleg a térdízületük, csípőjük, derekuk miatt nem tudnak még kocogni sem, ezért inkább a sétát választják. Fontos, hogy ne értékeljük alul ezt a mozgásformát, ugyanis a séta is csodákat tesz a testünkkel! Lássuk, hogyan!

Forrás: freepik.com

A séta előnyei

A sétát valóban sokan alulértékelik és nem kezelik sportként, pedig intenzitástól is függ, hogy mennyire fejti ki jótékony hatását. A legfrissebb kutatások szerint nem kell órákat az edzőteremben tölteni ahhoz, hogy fittek maradjunk elég napi 20 perc séta, hogy a kívánt pozitív egészségügyi hatásokat elérjük.

A séta egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá bérletet váltani, ingyen van, ráadásul még hatékony is. Azt még a sportszakemberek is megerősítik, hogy a gyaloglás az ember számára a legtermészetesebb mozgás. Egy olyan aerob gyakorlat, amely tulajdonképpen mindenki számára elérhető. Tényleg óriási előny, hogy a gyalogláshoz nincs szükség semmilyen készségre, sőt még felszerelésre sem. Dinamikáját a fizikumunkhoz alakíthatjuk, vagyis az intenzitása, időtartama és gyakorisága az aktuális fittségünktől függ. Nem beszélve arról, hogy gyaloglás közben a sérülés esélye is rendkívül alacsony. A sok-sok számítógép előtt töltött óra után kinek ne esne jól egy kellemes, vagy akár egy intenzívebb séta? Hiszen ez a legideálisabb és legegyszerűbb módja annak, hogy az ülő, görnyedő, előre dőlő életforma számos negatív hatását orvosoljuk, vagy megelőzzük.

A séta élettani hatásai

Lassan már minden mozgással kapcsolatos tanulmány kiemeli a séta jelentőségét, legfőképpen akkor, ha hetente legalább két és fél órát szánunk rá. A séta felgyorsítja a vér- és oxigénszállítást a szervezetünkben, így testünk működése jóval hatékonyabb lesz. Ez azt is jelenti, hogy fokozza az anyagcserét. Ebből következően, akik emésztési panaszokkal küzdenek, azoknak különösen ajánlott a rendszeres napi séta, mert a gyorsabb anyagcsere segíti az emésztést is.

Forrás: freepik.com

A rendszeres séta állóképességünkre is pozitív hatást gyakorol, mert erősíti kardiovaszkuláris rendszerünket, megelőzi a szívinfarktust. Immunerősítő és az olyan krónikus betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy mozgásszervi betegségek, különösen csontritkulás esetén hatásos.

A rendszeres séta beiktatásával csökken a depresszió és a melankólia, javul az alvásminőség. Bizonyított tény, hogy a séta nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak, szellemünknek is jót tesz! Ahogy anyagcserénk nő, úgy javul agyunk vér- és oxigénellátása, tehát a memóriánk és egyéb kognitív funkcióink is javulnak.

Fontos a testtartás is séta közben!

A séta valóban egészséges, de mint minden mozgásforma esetében itt is fontos a kivitelezés. Na és itt mondhatnánk: de hát sétálni mindenki tud… Azonban ez korántsem igaz. Az egész napos ülőmunka és a rosszul beidegződött testtartási hibák miatt fontos, hogy tudjuk: a séta akkor lesz igazán hatékony, ha megfelelően kivitelezzük. Az ideális testtartáshoz, húzzuk ki magunkat és csípőnket tartsuk egyenes, ne billenjen se előre, se hátra a medencénk. Karunkat ütemesen, lendületesen mozogassuk előre- hátra és lehetőleg szabályosan vegyük a levegőt. Ne görnyedjünk előre, mellkasunkat emeljük ki. Ez segít a helyes légzés fenntartásában, a helyes légzés, pedig segít a séta ütemét megtartani.

Forrás: freepik.com

Mindenkinek ajánlott, bárhol végezhető

A séta valóban univerzális mozgásnak nevezhető, hiszen gyakorlatilag bárki művelheti, hacsak nincsen komoly egészségügyi akadálya. Akinek térdproblémái miatt nem ajánlott a futás, vagy csak egyszerűen utál kocogni, bátran vágjon bele ebbe a mozgásformába, hiszen szabadban és otthon is sétálhatunk. Nincs is jobb, mint egy természetben eltöltött sétálós reggel, de rossz idő esetén sem kell elkeserednünk, mert a futópadok mellett walking pad-ek (azaz sétáló/gyalogló padok) is kaphatók otthoni sétához. Amit igény szerint kiegészíthetünk egy kis edzéssel is, amihez nem is kell más csupán egy fitnesz matrac és néhány súlyzó, de akár a saját testsúlyunk is megteszi. Használhatunk gumiszalagot is. Persze mindez időgazdálkodás függvénye is, de ne feledjük, hogy a napi sétával is már sokat teszünk egészségünkért! Azaz, ha tehetjük ne üljünk autóba, ne szálljunk fel a tömegközlekedésre, ehelyett inkább sétáljunk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!