Portugál gálya – egy különös tengeri élőlény

A portugál gálya (Physalia physalis) a hidraállatok osztályának a telepes medúzák rendjébe, ezen belül a Physaliidae családjába tartozó faj, ami mint siphonophora, nem egy egyetlen organizmus, hanem két fajta apró, hasonló felépítésű (polip illetve meduzoid típusú) élőlényből álló telep. A portugál gálya négy fajta ilyen biológiai egyedből áll egymáshoz tapadva. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek.

Portugál gálya

A portugál gálya a meleg világtengerekben mindenhol, de leginkább az északi-atlanti Golf-áramlatban és az Indiai-óceán, valamint a Csendes-óceán szubtrópusi vizeiben terjedt el. A Földközi-tengerben a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorca illetve Formentera partjai előtt is előfordulhatnak.

Portugál gálya

Portugál gálya

Hossza 9–35 centiméter, a fogófonál rendszerint 15 méter, ritka esetben elérheti az 50 métert. A nagy, süvegszerű gázhólyag átlátszó vagy halvány lilás-rózsaszínes, esetleg kékes színű, túlnyomórészt nitrogénnel van tele és vitorlául szolgál. Viharos időben leereszthető, így az élőlény a víz alá kerül, ahol biztonságban van a széltől és az időjárástól. A fogófonalak között gyakran található egy a sügéralakúak rendjébe tartozó kis hal (medúzahal), amely immunis a portugál gálya mérgével szemben és csaliként szolgál: a fogófonalak hatótávolságába vonzza a zsákmányhalakat. Ezt követően megeszi az összes maradékot és a fogókarok elhalt végeit. A portugál gályát különböző polipcsoportok alkotják. Minden egyes csoportnak külön feladata van, és együttműködve úsznak, táplálkoznak és szaporodnak.

Portugál gálya

Portugál gálya

A fogófonalainak érintése veszélyes, mert a benne lévő csípést okozó csalánsejtjei mérget tartalmaznak. A portugál gálya mérge veszélyes az emberre is. Fogófonalai érintése esetén erős fájdalmat és gyulladást okoz. Veszélyességét tekintve elsősorban beteg vagy gyenge fizikumúaknál légzési nehézség és akár szívleállás is előfordulhat.

Portugál gálya

Portugál gálya

Nem teljesen tisztázott, miként szaporodik a portugál gálya, azt azonban lehet tudni, hogy egy telepen belül vannak olyan polipok, amelyek a szaporodásáért felelősek. Ezekből ivartalan módon új telepek jönnek létre, így minden egyes portugál gálya képes újra és újra létrehozni önmagát.

Portugál gálya

Portugál gálya

Forrás:wikipedia.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!