Nők, divat, ruhaválasztási motivációk

A nők többsége szeret öltözködni és szereti a divatos, kényelmes öltözékeket. A női nem egyik kifejezőeszköze, az öltözéke, hiszen az adott és viselt ruhadarabbal szinte kommunikálnak a környezetükben élőkkel. Hiszen a nők más ruhadarabot választanak egy-egy randevúra, a munkahelyükre, vagy akár egy exkluzív eseményre. Az adott ruha, az adott egyén személyiségét is feltárja, mert egy visszahúzódó hölgy nem fog kihívó ruhadarabot viselni, míg egy merészebb nő nem fél megmutatni a külvilágnak a bájait. Mégis milyen szempontok alapján választanak a nők ruhadarabot? A cikkből többek között, ez is kiderül.

A kultúra szerepe

A kultúra egy erős meghatározó annak ellenére, hogy már a 21. században élünk. Egyes kultúrákban még mindig szigorú szabályok vonatkoznak az öltözködésre. A burka, a csador, az abaja mind-mind olyan viselet a nők számára, amelyek az adott hölgy testrészeit hivatottak elfedni. Számos kultúrában azonban egyáltalán semmiféle szabály nem rendelkezik a hölgyek viseletével kapcsolatban, de az idegen kultúra, ország szabályait illik figyelembe venni és azokat betartani.

Az esemény is meghatározó

A férfiak is odafigyelnek arra, hogy egy-egy eseményre elegánsan öltözzenek fel, de az erősebbik nem, nem igazán preferálja a sok ruhadarabot, vagyis nem csinálnak ügyet az öltözködésből. Ellentétben a hölgyekkel, akik szeretnek mindig jól kinézni és szinte minden eseményre más-más ruhadarabot felvenni. Egy nő számára fontos, hogy akár még egy túrázás alkalmával is jól nézzen ki, de a hölgyek más-más ruhadarabot választanak egy koktélpartira, egy esküvőre, egy munkahelyi vacsorára, vagy éppen egy családi összejövetelre. Talán nem véletlen, hogy a női ruházat ennyire sokrétű és változatos, és az sem meglepő, amikor egy nő azt mondja, hogy nincs egy göncöm sem, amit felvegyek, ezzel ellentétben alig lehet becsukni a ruhásszekrénye ajtaját.

Az öltözet szavak nélkül is beszél

Az öltözéknek mindig is fontos szerepe volt a társadalmi hovatartozás szempontjából. Elég csak egy filmet megnéznünk, máris láthatjuk a társadalmi különbségeket, hiszen más ruhadarabot visel egy orvos, egy ügyvéd, egy szegényebb ember, vagy egy királyi család tagja. Még ma is sok mindent megállapíthatunk egy adott személy öltözékéről, hiszen az utcán sétálva is láthatjuk, ha valaki a divatos női ruhadarabot preferálja, akkor valószínűleg számára az első helyen szerepel, hogy az öltözékével is információt közöljön a környezetének önmagáról, a társadalmi hovatartozásáról, vagy éppen a személyiségéről.

Az összhang a lényeg

Amikor egy nő ruhát vásárol magának, akkor elsődlegesnek tartja, hogy a ruházatával kiemelje az előnyös tulajdonságait, azaz, hogy szép legyen és felhívja magára a figyelmet. Ehhez még drága holmikra sincs szükség, elegendő, ha mindenki megtalálja a stílusának megfelelő ruhadarabokat és ezek mellé olyan kiegészítőket vásárol, amelyek összhangban vannak egymással, és amely ruhadarabokban jól érzi magát. A https://www.sojo.hu kínálatát böngészve bárki megtalálhatja a számítását, nem csak ruhadarabok, hanem hasznos kiegészítők tekintetében is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!