Népszerű megoldások teraszok árnyékolásához

Akik már vásároltak használt ingatlant, azok tudják, hogy bármennyire is szimpatikus volt nekik a megvásárolt épület, sok esetben valamilyen módosítást végre kellett még rajta hajtani ahhoz, hogy teljesen megfeleljen az ízlésüknek.

Ezeknek az átalakításoknak egyik jellemző terepe a teraszok árnyékolása. A régebbi fix megoldások helyett ma már számos olyan technika létezik, amelyik akkor nyújt védelmet a napsugárzás – vagy más időjárási tényezők – ellen, amikor arra nekünk éppen szükségünk van. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a munkálatok egyszerűen kivitelezhetők legyenek és csak minimális időt vegyenek igénybe. Az imént említett kritériumoknak a napellenző és a pergola egyaránt tökéletesen megfelel, ezért a következőkben ezeket mutatjuk be röviden.

Napellenzők

A napellenzőket jellemzően a kicsi, közepes alapterületű teraszok esetén szokták választani. Erős ponyvája nemcsak árnyékot biztosít, hanem a káros UV-sugárzás, valamint az eső ellen is védelmet nyújt. A ponyva színét aszerint választhatjuk ki, hogy az a környezetéhez leginkább illő legyen. Ami a mozgathatóságát illeti, a klasszikus kézi hajtású kivitelezés mellett ma már természetesen választhatjuk a motorizált napellenzőket is. Ha még tovább szeretnénk fejleszteni a motorikus verziót, akkor olyan szenzorok beépítését javasoljuk, amelyek érzékelve az egyes időjárási eseményeket, maguktól működésbe hozzák a szerkezetet. Ez nagyon hasznos lehet például egy olyan vihar esetén, amikor senki nem tartózkodik otthon, de a ponyva automatikusan védett helyzetbe húzza vissza magát.

Pergolák

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a pergola már a csúcsminőséget képviseli az árnyékolás tekintetében, legyen szó dizájnról vagy magáról az árnyékolás technikájáról. A pergola ugyanis egyrészt lamellás kialakítása révén lehetővé teszi a teljes mellett a részleges árnyékolást, a szűrt napsütés biztosítását, másrészt külsejét tekintve is a legmodernebb eszközök közé tartozik. A masszív alumínium váz és a szintén alumínium lamellák rendkívül ellenállók, legyen szó esőről vagy nagyobb szélről. A motorizált működés és az ebből adódó automatizáció lehetősége ugyanúgy rendelkezésünkre áll, mint ahogy azt a napellenzőknél már ismertettük. Kisebb teraszok esetén is rendkívül praktikus és hatékony megoldást jelent, de igazán lehengerlő benyomást nagyobb terek árnyékolásánál kelt. Az általa biztosított komfortérzet tovább fokozható a hozzá szerelhető kiegészítőkkel, akár a vázhoz építhető oldalfalakról, akár beépített világításról beszélünk.

Bármelyik fent ismertetett módját is válasszuk teraszunk árnyékolásának, biztosak lehetünk benne, hogy egy olyan modern megoldás mellett döntöttünk, ami nemcsak a közérzetünket, hanem ingatlanunk értékét is növeli.

Forrás:

https://www.csancsa.hu/hirek/a-terasz-arnyekolasi-lehetosegei

https://hu.wikipedia.org/wiki/Napellenz%C5%91

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pergola


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!