Néhány nappal a cél előtt az óceánba zuhant a Föld körüli repülésére indult 17 éves fiú kisgépe

Egymotoros gépével a Csendes-óceánba zuhant és meghalt az az amerikai tinédzser, aki harminc nap alatt akarta körberepülni a Földet, hogy adományokat gyűjtsön pakisztáni iskoláknak. Édesapját, aki elkísérte az útra, még keresik a hatóságok. A 17 esztendős Haris Suleman és apja, a Pakisztánból származó Babar Suleman június 19-én indult el egy Beech A 36 Bonanza gépen az Indiana állambeli Indianapolisból és július 26-ára tervezték az érkezést.

Lezuhant Haris Suleman gépe

A kisgéppel azóta több helyen is megálltak, a baleset az utazás legutóbbi szakaszán történt. Július 23-én 21 óra 58 perckor szállt fel jó időjárási körülmények között a Csendes-óceán egyik szigetéről, a Hawaii és Új-Zéland között fekvő Amerikai Szamoáról, de 22 óra 15 perckor az óceánba csapódott. Haris testét megtalálták a baleset színhelyén, a parti őrség és a kikötői hatóságok pedig folytatják az apa és a gép roncsai utáni kutatást.

Az elhunyt kamasz lánytestvére, Hiba Suleman szerint az utazás évek óta apja nagy álma volt, és fivére is izgatottan készült rá. Haris a közelmúltban szerezte meg pilótaigazolványát, amelynek birtokában repülőt vezethetett az óceán fölött. Úgy tervezték, hogy az esetleges vészhelyzeteket kivéve ő lesz a gép parancsnoka. A nővér azt is elmesélte, hogy apa és fia gyakorolták a vízen való landolást, és az óceán fölötti repülés közben védőruhát viseltek. Hozzátette, szokatlan volt, hogy éjjel szálltak fel, és nem lehet tudni, hogy ez közrejátszott-e a végzetes balesetben.

Lezuhant Haris Suleman gépe

Haris arra tett kísérletet az úttal, hogy a legfiatalabb pilótaként a leggyorsabban kerülje meg a Földet egy egymotoros kisgéppel. Apjával a Pakisztánban iskolákat építő Citizens Foundation számára gyűjtöttek adományokat az utazással. Nem sikerült tartaniuk a kidolgozott harmincnapos tervet, részben élelmiszer okozta megbetegedés miatt, de 27-ére, vasárnapra haza akartak érni.

Lezuhant Haris Suleman gépe

A szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) szóvivője szerint egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a szerencsétlenséget. Szemtanúk arról számoltak be, hogy látták a kisgépet a vízbe zuhanni egy mérföldnyire a parttól, röviddel a Pago Pago Nemzetközi Repülőtérről való felszállása után.

Sulemanék Európában, Afrikában, Ázsiában és a Csendes-óceán déli részén is beiktattak megállókat. Haris arról beszélt július elején az Indianapolis Star újságnak, hogy élvezte ezeket a látogatásokat. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy a sűrű menetrend miatt legfeljebb két-két napot tölthettek egy helyen, és ez az idő túl rövid volt ahhoz, hogy mindent megnézzen, amit szeretett volna.

Lezuhant Haris Suleman gépe

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!