Nagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida

Részecskekilökődést észlelt a Bennu kisbolygón az amerikai űrkutatási hivatal OSIRIS-REx űrszonda. Új ismereteiket a kutatók hét különböző tanulmányban mutatták be a Nature tudományos lapcsoport kiadványaiban. A NASA űrszondájának felvételei szerint a Bennu aszteroida felszíne úgy néz ki, mint egy hordalékhalom. Sziklatöredékek borítják, közülük számos több mint egy méter átmérőjű. Az is látható, hogy a Bennu részecskéket lök ki az űrbe. A kutatócsoport szerint egyes részecskék megkerülik az aszteroidát, mielőtt visszatérnének a felszínére.

“Ez tudományos karrierem egyik legnagyobb meglepetése” – mondta a projektet vezető Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem kutatója.

Forrás: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

A sziklatöredékek megnehezítik a talajmintavételt. A szondának annyira kell megközelítenie az aszteroidát, hogy fel tudjon szippantani mintákat. Eredetileg ehhez egy olyan, 50 méter átmérőjű helyet akartak találni, melyen nincsenek akadályok. Erről a tervről azonban a kutatók a köves talaj miatt lemondtak és egy kisebb zónát kerestek. Az összegyűjtött mintákkal egy kapszula a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre.

Forrás:  NASA/Goddard Space Flight Center
Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center

A mélyfekete színű Bennunak több mint 150 évre van szüksége ahhoz, hogy a Föld közelébe kerüljön. A NASA a legveszélyesebb jelenleg ismert aszteroidaként tartja számon a kisbolygót.

Több mint két év és több mint 650 millió megtett kilométer után az OSIRIS-REx december elején érkezett meg a kisbolygóhoz. Az egymilliárd dolláros missziótól azt remélik a NASA tudósai, hogy sikerül több információt megtudni a Naprendszer kialakulásáról.

A NASA szerint a Bennu kőzeteinek elemzése segítheti a tudósokat abban, hogy jobban megértésék a Naprendszer több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulását. A kutatók a kisbolygó pontos útvonalát is meg akarják határozni, hogy választ kapjanak arra, mekkora az esélye annak, hogy a kisbolygó 2182-ben a Föld közelében haladva összeütközik bolygónkkal.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!