Nagy marák születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Különleges rágcsálókkal gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark: az intézményben májusban és júniusban öt nagy mara jött a világra. A pampanyúl vagy más néven nagy mara (Dolichotis patagonum) a Föld második legnagyobb rágcsálója, mely Dél-Amerikában őshonos, az Argentína száraz középső és déli vidékein elterülő füves pusztákon él. Megjelenése olyan, mintha egy nyulat kereszteztek volna egy őzzel, valójában azonban a tengerimalacfélék családjába tartozik.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatparkban három tenyészpár él, mindegyik párnak születettek utódai, így összesen 5 kis jövevénnyel gyarapodott a mara csapat. A 3 hónap vemhességi idő után világra jött kölykök már 24 órával a születésük után képesek önállóan járkálni, ekkor még leginkább a rejtett kotorékban tartózkodtak de a különböző életkorú utódok már napsütéses időben előszeretettel tartózkodnak a föld felszínen felett is. Bár hamar elkezdték enni a fűféléket, a rágcsálóknál szokatlan módon, akár 13 hetes korukig szopni is fognak. A kölykök felnevelése idején az addig csak kettesben élő párok, a többi párral átmeneti kolóniát alkotnak, s bár egymás kicsinyeit nem szoptatják, közösen vigyáznak az 5 utódra.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark 
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A rágcsálókra nem jellemző módon a nagy mara, monogám kapcsolatban él, egy életre választ párt, a kölyköket pedig együtt nevelik fel. A hím mindenhova követi és védelmezi a nőstényt, az ő feladata, hogy figyelje a ragadozókat, s ebben segíti fejlett hallása, látása és szaglása. Gyorsan és kitartóan futnak, a sebességük akár 72 km/h is lehet. Menekülés közben négy lábon ugrálva szökellnek. Táplálékukat legnagyobb mennyiségben a fű teszi ki, ám emellett nagy mennyiségben fogyasztanak kaktuszt is, aminek a folyadék-utánpótlásban van nagy szerepe.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Nyíregyházi Állatpark


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!