Mit tehetünk, ha elromlott a bojler? Mutatjuk, mik a jellemző hibák, és hogyan tudod elkerülni őket!

 A vízmelegítő készülék meghibásodása nagy bosszúság, ráadásul mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha szeretnénk mielőbb rendbe hozatni. De hogyan kerülhetnénk el az ilyen kellemetlenséget? Íme, néhány egyszerű tanács, aminek betartásához nem szükséges technikai tudás!

  1. Győződj meg róla, hogy a bojler rendesen csöpög!

A bojler biztonsági szelepének a megfelelő működés mellett csöpögnie kell – hívja fel rá a figyelmünket Kravecz Richárd, a netkazan.hu tulajdonosa. Ha egyáltalán nem csöpög, az a meghibásodás jele, hiszen a felesleges vizet nem ereszti ki a rendszer. Ha viszont szinte dől a víz, akkor valószínűsíthető, hogy a készülékünkben túlnyomás uralkodik, vagy nem működik a biztonsági szelep megfelelően.

Magától értetődik, hogy a bojler fém tartálya nem tud a lehűlő vagy felmelegedő vízzel együtt tágulni. Biztonsági szelep használata nélkül a fent említett túlnyomás alakulhat ki, a bojler pedig könnyen eláztathatja a lakást, még a szomszédokat is.

  1. Ne feledkezz meg a vízkőtlenítésről!

Ha ugyanis a villanybojler esetén a fűtőszál az idők során berakódik vízkővel, akkor működésképtelenné válik. A készülék vízkőtlenítése súlyos összeg, a fűtőszálcseréről nem is beszélve. Ha azt tapasztaljuk, hogy nagyon lassan melegszik a víz, és hamar elfogy a melegvizünk, mindenképp gyanakodjuk vízkövességre!

  1. Vásárláskor ne a típusszámot, hanem a műszaki adatlapot nézd!

Erre azért lehet szükség, mert bizonyos gyártmányú modellek kapacitása a valóságban kisebb, mint ami a típusszámukban szerepel. A műszaki adatlapon és az energiacímként azonban a valódi kapacitást ismerhetjük meg. Nem mindegy, hogy 85 vagy 100 literes bojlert veszünk az otthonunkba!

  1. Próbáld meg lágyvízzel üzemeltetni!

Ebben segíthet a beépített vízlágyító, ami hatékonyan véd a vízkövesedés ellen – hívja fel rá a figyelmünket a szakember. A lágy víz ugyanis jóval szegényebb kalcium- és magnézium ionokban, mint a vízkövet általában előidéző kemény víz. Használatával jóval kitolhatjuk a vízzel működő készülékeink élettartamát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!