Mind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben

Kikelt a tojásból az új feketególya-pár mind a négy fiókája a bekamerázott gemenci fészekben. Az első fióka április 30-án kelt ki, majd május 1-én, 2-án és végül 4-én bújtak ki a többiek. A szülők lelkesen etetik a kicsiket. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Forrás: Gemenc Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.

A bekamerázott fészekben korábban évekig a legidősebb ismert fekete gólya, Tóbiás, és a párja, Sára fészkelt, idén azonban nem tértek vissza. A fészekhez még március 7-én érkezett egy fiatal hím gólya, öt nap múlva pedig a tojó is felbukkant mellette. A pár azonnal nekilátott a fészek rendbetételének, majd március 28-án a tojó lerakta az első tojást, most pedig már négy fiókájukról gondoskodnak.

Forrás: Gemenc Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.

A szakemberek az adatokat, amelyeket Tóbiás és Sára megfigyelésekor regisztráltak, most összehasonlíthatják az új gólyapár szokásaival. A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak ezen fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. Minden évben több százezer alkalommal tekintették meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkamera felvételeit. Az ország különböző pontjain, de a Felvidéken is vannak olyan iskolai osztályok, amelyek rendszeresen figyelik a gólyapár életét és a fiókák fejlődését.

Forrás: Gemenc Zrt.

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. A védett faj egyedei fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken vastag, közel vízszintes, villásan elágazó oldalág található.

A Gemencben az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónák kijelölésével, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti a madarak nyugalmát a költési időszakban.

FRISSÍTÉS:

Május 10.

Valószínűleg az elmúlt napok hűvös, csapadékos időjárása is közrejátszott abban, hogy 9-én estére két fióka már feltűnően legyengült. 10-én reggelre egyikük, délután pedig a társa is elpusztult.

A fiókáknak minden etetésnél meg kell küzdeniük egymással minden falatért. Ebben az időszakban rendkívül gyorsan nőnek, és amelyik néhány alkalommal nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez, az lemarad a növekedésben. Így egyre kisebb eséllyel vesz részt a harcban.

Június 5.

Mindkét fióka egészséges, szépen fejlődnek. Elkezdték lecserélni a fehér pihetollaikat. A Duna áradása után a megmaradó sekély tavacskák ideális vadászterületet jelentenek a szülők számára a következő hetekben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!