Miért kell vágódeszka a konyhába?

Vágódeszka – jó eséllyel a te konyhádban is ott lapul a fiókban vagy a konyhaszekrényben. Nem minden főzés főszereplője, de ennek ellenére mégis jó, ha van belőle egy-kettő. Sok kellemetlenségtől és élcsorbulástól megkímél.

Balesetvédelmi szempontból sem utolsó

Egy jól megválasztott vágódeszka jelentősége akkor értékelődik fel igazán, amikor az alapanyagok szeletelésére kerül a sor. Akkor is fontos a használata, amikor az ujjaidat szeretnéd kímélni a véletlen vágásoktól. Ennek ellenére mégis hajlamos vagy te is megfeledkezni arról, hogy ez is – hasonlóan az edényekhez vagy a késekhez – ápolást igényelnek.

Kiválasztásánál az az első és talán a legfontosabb szempont, hogy ne csúszkáljon a felületen szeletelés közben. Ennek érdekében célszerű minél szélesebb, nehezebb, vastagabb darabot választani belőle. Persze nem árt néhány kisebb és könnyebben mozdítható eszközt sem beszerezned, hiszen kevesebb alapanyaghoz azok is elegendőek lehetnek. 

Milyen anyagból készülhet egy vágódeszka?

Sokféle alapanyagból készítenek vágódeszkát, most már csak azt kell tudnod, hogy melyiket érdemes választani? Nos, ez attól is függ, hogy éppenséggel mit akarsz vágni rajta. Sokan választják a hús szeleteléséhez a műanyag vágódeszkákat – abban a tudatban élve, hogy higiénikusabbak, mint a fából készült társaik. 

Ezt a hiedelmet döntötte meg egy tudományos kutatás, ami az elvégzett vizsgálatok után érdekes következtetésre jutott. A fadeszkákon sokkal kevesebb ételmérgezésért felelős baktérium tanyázik, mint a műanyagokon. Ráadásul az elhasználódott, összekarcolt műanyagok rovátkáiból képtelenség maradéktalanul kitisztítani a szennyeződéseket.

A fa vágódeszka jobb befektetésnek számít

Az Extrametál.hu vágódeszka kínálatában is számos kedvező tulajdonságoggal rendelkező fa vágódeszkát találhatsz. Hosszú távon ezek bizonyulnak az optimálisabb befektetésnek, hiszen duplán is jól járhatsz velük. Egyrészt nem karcolódnak könnyen össze, másrészt a kések élét sem koptatják olyan vehemenciával.

Az utóbbi időben szintén egyre népszerűbbé váltak a könnyed bambusz vágódeszkák, amelyeknek előnye, hogy keményebbek, mint a legtöbb fa. Ez miért fontos? Mert ezáltal sokkal kevesebb vizet szívnak magukba, kevésbé karcolódnak, és a baktériumok sem szeretnek megtelepedni rajtuk. Viszont a keménység egyben hátrány is, mert a kemény felület nem tesz jót a késeknek.

A vágódeszka készülhet még fémből, üvegből vagy márványból is – de ezek is túl kemények.

Hogyan ápold a vágódeszkát?

Ezek a konyhai eszközök is meghálálják a gondoskodást, ezért érdemes egy-két dologra neked is odafigyelned. 

  • Soha ne áztasd be hosszan a fából és a bambuszból készült vágódeszkákat.
  • Használat után a lehető leghamarabb mosd el őket meleg vízzel és olyan mosogatószerrel, aminek nincs átható, erős illata.
  • Soha ne tedd őket mosogatógépbe – eltorzulhatnak, foltosodhatnak a vegyszeres gőztől.

Hogy miért kell vágódeszka a konyhába? Mert a konyha szerves része, ami segít a főzés során. Ne feledkezz meg róla te sem!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!