Miért fontos, hogy megtaláljuk az ideális fúrószár készletet?

Egy fúró aranyat ér a ház körül, viszont ahhoz, hogy ez valóban így legyen, szükség van egy megfelelő fúrószár készletre is. Ez egyrészt azért lényeges, mert így mindig kéznél lehet az ideális méretű, megfelelő anyagból készült szár az adott művelet elvégzéséhez. Másrészt pedig a fúrógépet is megóvhatjuk ezáltal, hiszen ha rosszul választunk, a szerkezetet felesleges terhelésnek tesszük ki és a munkát is akadályozzuk ezáltal. Éppen ezért összegyűjtöttük, mi mindenre érdemes ennek kapcsán odafigyelni.

Fémekhez és műanyaghoz – HSS csiga fúró
Ezek a főleg lágy fémekhez, műanyagokhoz, korlátozottan normál szerkezeti acélokhoz alkalmas fúrószárak alkalmasak emellett fa, bútorlap, és a legtöbb műanyag is, bakelit, vagy textil bakelit fúrására is. Nagy előnye ennek a típusnak, hogy méret tartományuk nagyon széles, így e téren gyakorlatilag nincs olyan helyzet, amelyhez ne lenne tökéletesen alkalmas szár.

Vashoz és acélhoz – HSS-G gyorsacél csiga fúró.
Ezen a típusú szárak esetében általában csak kívül köszörülik végig a felület, ami nagyban segíti a fém forgács tisztulását, valamint hozzájárul ahhoz is, hogy kevésbé szorulhat meg a fúrószár a furatban. Kifejezetten keményebb anyagokhoz, vagy folyamatosabb munkához ajánlott ezek használata. Vas fémekhez, szerkezeti acélokhoz is tökéletesek.

Magasan ötvözött fémekhez – HSS Cobalt csiga fúró
E típus tartóssága sokszorosa a fentiekhez képest, ugyanis a legtöbb esetben 5% cobalt tartalommal készül és nem bevonatos, teljes anyagában ötvözött maga a fúrószár. Használható magasan ötvözött vas fémekhez, acélokhoz, textil bakelithez, kemény műanyagokhoz és akár INOX anyagokhoz is.

Lapkás fúrószárak
Ezeknek a fúrószáraknak a lényege, hogy a szárra obalt, vidia, vagy egyéb különösen kemény anyagból lapkát rögzítenek, amelynek hála így a forgácsolási, fúrási munkát lényegében a lapka végzi el. Számos különböző felületen használható, ez minden esetben attól függ, hogy milyen ennek a felső résznek az anyaga és a kialakítása.

Kőzet fúró szárak
Ezek a kimondottan kő, tégla, terméskő, beton és ytong fúrására alkalmas szárak ütve-fúrással használhatók. Nagy előnyük, hogy nem forgácsolnak, használatuk közben az él körbe forog, miközben lényegében véső munkát végez. Ezt követően pedig a keletkező port és egyebeket a szár kivezeti. Létezik belőle egylapkás, valamint kereszt lapkás kivitel, valamint a szárak terén is lehetnek eltérések közöttük. Ebből adódóan mindenki megtalálhatja a számára minden szempontból legideálisabb típust.

Mindez csak a jéghegy csúcsa
Természetesen a fentiek a legkisebb mértékben sem merítik ki a teljes fúrószárkészlet bemutatását, sőt! Ezeken felül számos más típusú kiegészítő is létezik, hiszen van például kifejezetten lépcsős szár, amelyek esetében a lépcsők általában méretezve vannak, így fúrás alatt is könnyen ellenőrizhető a kész furat átmérője. Vannak emellett kör kivágó fúrók is, amelyek nagyobb átmérőjű lyukak fúrásához használhatók oly módon, hogy nem a teljes furat anyagát forgácsolják el. Nem mehetünk el szó nélkül a fafúrók mellett sem, amelyek különleges él kialakításuknak hála, csak és kimondottan fa anyagok, valamint fa alapanyagú anyagok fúrásához alkalmasak.

Érdemes komplett szetteket vásárolni!
Ugyanis léteznek a legkisebb hatos pakktól kezdve akár hatalmas, 130 szárat tartalmazó felszerelések is. Ezeknek hála, mindig kéznél lehet a megfelelő kialakítású és méretű fúrószár.

Látható, hogy a különböző fúrószáraknak hatalmas szerepük van az egyes műveletek elvégzése során, így nem kérdés, hogy jó, ha mindig kéznél van közülük az adott körülményekhez megfelelő típus. Ezáltal könnyedén és precízen végezhető el a ránk váró munka.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!