Miért érdemes megtanulni zongorán játszani?

A hangszeren játszás tudománya örök. Nem olyan tudás, ami értéktelen és idővel elvész. Nem is olyan, aminek semmi haszna nincsen, de kötelező valamilyen szinten elsajátítani. Ez az a típusú talizmán, aminek a fénye évtizedek múltán is ragyog. Hogy miért? Azért, mert a zenélés ajándéka egy életre szól.

Miért pont a billentyűs hangszerek világa a vonzó?

A zongora vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb hangszertípus, amit évente több ezren választanak. Kicsik és nagyok egyaránt. Hiszen a zenetanulás egyik legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy nem életkorhoz kötött. Ha valaki 40 évesen döbben rá arra, hogy a fekete-fehér billentyűk varázslata érdekli, akkor sincsen későn. Ugyanígy, egy totyogós korú gyermek kíváncsiságát is felkeltheti ez a legendás hangszer. Ma már az sem akadály, hogyha nem áll rendelkezésre elegendő hely, lévén az elektromos variációk helytakarékosak, ráadásként a hangerejük is szabályozható, ami azért beláthatóan óriási pozitívum, különösen házsártos szomszédok esetén.

Sokan teszik fel azt a kérdést, hogy mennyi ideig tart megtanulni az alapokat? Igazság szerint ez főleg affinitás kérdése. Sok esetben a zenei hallással nem rendelkező tanulók is egészen nagy tudásra tehetnek szert a kották olvasásán és a darabok alapos begyakorlásán keresztül. Mindenesetre a tanulás, a játszás egy életre szól. Még akkor is, ha az ember már profi abban, amit csinál a zene újra és újra képes meglepetéseket okozni.

Érdemes rögzíteni a megszülető dallamokat?

Miért is ne? Egy megfelelő minőségű mikrofon beszerzésével ez is egyszerűen, könnyen megoldható mindenféle fennakadás nélkül. Az, hogy mi az, ami felvételre méltó, már egyénfüggő. Van, aki a legegyszerűbb harmóniákat is örömmel örökíti meg az utókornak, más komplett feldolgozásokat készít elsősorban magának, aztán a nagyközönségnek. Mindenesetre manapság ténylegesen nem jelenthet nehézséget a hangfelvétel prémiumminőségben, aminek a meghallgatása évek múltán is élményként szolgálhat. Úgyhogy nincs akadály, már ami a zenei kiteljesedést illeti.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!