Melyik a legolcsóbb POS terminál típus?

Idővel még a legkonzervatívabb üzletnek is elkerülhetetlen lesz, hogy ne adjon lehetőséget a bankkártyás fizetésre, ráadásul 2021 januárjától egyébként is kötelező. Ez ugyanis a jövő, a NAV is azt szeretné, hogy a többség főleg banki tranzakción keresztül vásároljon, hiszen ezt sokkal egyszerűbb könyvelni. A POS terminál tehát már egy igen lényeges eszközzé nőtte ki magát, és ha mi is épp terminálvásárlás előtt állunk, érdemes az alábbi pár tippet megfogadnunk.

Mit is jelent az olcsó terminál?

Az, hogy egy POS terminál mennyire olcsó, igencsak relatív. A költségek ugyanis általában két tényezőből tevődnek össze. Az egyik maga a készülék, amelyet bérelhetünk és vásárolhatunk is. A másik a szolgáltatásért levonandó összeg, ami hasonlóan működik mint a telefonszolgáltatás. Kétféle elszámolást választhatunk ebből. A havi elszámolás egyfajta előfizetést jelent, ahol fix összeggel fizetünk elő a terminál használatára. A másik megoldás pedig tranzakciónként vonja le a saját összegét. Az összeg mindkét esetben sok mindentől függhet. Befolyásolhatja a nyitvatartási idő alatt keletkezett napi bevétel összege, vagy a tranzakciók gyakorisága is. Tehát az olcsó kérdésre igencsak nehéz válaszolni. Persze, maga a készülék különféle árakon futhat. A legmodernebbek már érintő kijelzősek, és nem csak bankkártyát de például SZÉP kártyát is elfogadnak. Ezek valamivel drágábbak, mint a hagyományos terminálok, ezért mindig döntsük el, hogy mit szeretnénk pontosan az üzletünkben majd ezzel kapcsolatban tevékenykedni a vásárlók felé.

Béreljünk vagy vásároljunk?

A bérelhető terminálok általában havi 2000 – 3000 forintos bérleti díjon mozognak. Ehhez még hozzájönnek a banki tranzakciók után fizetendő levonások. Az ilyen költség általában az adott tranzakciós összeg 1-1,2 százaléka körüli költséget jelenti. Azonban léteznek olyan lehetőségek is, ahol nem a tranzakciókból vonnak le díjakat, hanem például fixen fizetünk utánuk. Természetesen ezt bankja és a szolgáltatója válogatja. Értelemszerűen annak, akinek naponta több száz, vagy ezer tranzakciója van, talán kevésbé éri meg a kártyahasználatonkénti levonás, viszont kis forgalmú üzletek esetén teljesen költséghatékonyan használható a szolgáltatás. A készüléket viszont meg is vásárolhatjuk: ilyenkor csak a tranzakciós díjak után kell fizetnünk. A készülék árai változóak. A pár tízezerforintos alapkészüléktől kezdve, az akár százezer forintot is meghaladó modern terminálokig mindenfélét választhatunk. A hazánkban jelenleg forgalomban lévő terminálok mindegyike rendelkezik a hazai törvényekhez megfelelő kompatibilitással. Ezen kívül akár online pénztárgéppel együtt egy szettben is vásárolhatunk terminált. Az ilyen terminálokat többnyire már rá lehet például illeszteni a hozzá vásárolt online pénztárgéphez, így egy kompakt, jól kezelhető rendszert kaphatunk.

Összegezve tehát

Sokan keresnek olcsó POS terminált, főleg amióta kötelező lett minden üzletben a bevezetése. Ez nem csak a vállalkozóknak könnyebbség, de a vásárlóknak is, hiszen egyre többen keresnek manapság olyan üzleteket, ahol lehet kártyával is fizetni. Amióta kötelezővé tették, azóta pedig nincs is más lehetőség igazán. Az olcsó terminál kérdésköre azonban igen relatív. Sok összetevőből áll, mitől lesz egy terminál olcsó, és ez nagyban függ az üzlet forgalmától, na meg a felhasználás gyakoriságától. Nem mindegy ugyanis, hogy kevesebb tranzakció történik, de nagy összegekben vagy több, kisebb kártyás fizetés lesz naponta. Ezekhez mérten érdemes szolgáltatást is választani a termináloknál, amennyiben bérelni tervezünk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!