Megtanítják búvárkodni a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeket, hogy ki tudják őket menteni

A heves esőzések következtében megemelkedett vízszint miatt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt egy tizenhárom fős csoport. A focistacsapat fiatal tagjai az edzőjükkel együtt rekedtek bent a Csiang Rai tartományban található barlangban, miután a rosszra forduló időjárás miatt elzáródott a járat, amin át lemásztak a mélybe. A csoport június 23-án tűnt el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben és végül 9 napnyi keresés után bukkantak a nyomukra.

A keresés már akkor elkezdődött, hogy a hatóságok tudomást szereztek a bajról, de a művelet a heves esőzés miatt szinte lehetetlennek bizonyult, néhány nap után pedig mindenki kezdte feladni a reményt. A gyerekek időközben folyamatosan jelzéseket hagytak az esővíztől fellazult talajban, és a barlang falain, legalábbis ez derült ki abból, hogy a kutatók kéz-, illetve lábnyomokat találtak, miközben utánuk kutattak.

Időközben több beszámoló is megjelent arról, hogy a hatóságok a nyomukban járhatnak, de mivel a csapattal sokáig nem sikerült kapcsolatot teremteni, semmilyen információjuk nem volt róluk. Így azt sem lehetett tudni, milyen fizikai állapotban vannak, illetve, hogy a nyoma veszett társaságból pontosan hányan vannak, akik még életben lehetnek. Mint később a BBC híradásából kiderült, csodával határos módon senkinek nem esett baja és telefonvonalat is létesítettek hozzájuk. A 11 és 16 év közötti gyerekek állapota kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémája keletkezett a föld alatt.

“Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket” – mondta megtalálásuk után a tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn, hangsúlyozva, hogy a veszély még nem múlt el.

A vízelvezetés terve azonban egyelőre sikertelennek mutatkozik, az áradásokat okozó esős évszak általában szeptember-októberig tart, s félő, hogy a barlang vízszintje sem fog addig apadni. A csoporthoz most búvárok próbálnak eljutni, miközben más mentőegységek továbbra is a víz kiszivattyúzásán fáradoznak. A gyerekeknek ez idő alatt búvárórákat adnak, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!