Megoldódott az ötven éve talált állatfogak rejtélye – hiénák kóboroltak egykor a kanadai sarkvidéken

Közel ötvenéves rejtély oldódott meg azzal, hogy egy kutatócsoport azonosított két megkövült állatfogat és megállapította, hogy egy hiénáé voltak, amely a kanadai sarkvidéken élt mintegy egymillió éve. A fogakat a Yukon terület Old Crow medencéjéhez szervezett paleontológiai expedíció során találták évtizedekkel korábban- áll az Open Quaternary című tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban.

 A Yukonban elterülő Old Crow régió különlegesen gazdag fosszíliáiról ismert (Forrás: Duane Froese/University of Alberta) 

“Egy évszázadon át dolgoztak együtt őslakosok és tudósok, hogy feltárják a térség kincseit, ám a több mint 50 ezer megtalált leletből mindössze a két fog lehetett hiénáé” – idézte a BBC Grant Zazula paleontológust.

Forrás: Julius T. Csotonyi 

Majdnem 50 év kellett, hogy azonosítsák a fogakat, amelyek hosszú időn át az ottawai Kanadai Természettudományi Múzeumban voltak kiállítva, itt figyelt fel rájuk a paleontológus. A tudósok ugyan gyanították, hogy hiénafogak lehetnek, de a sejtést sohasem bizonyították. Grant Zazula ezt végül két munkatársával, Jack Tseng evolúcióbiológussal, a Buffalo Egyetem hiénaszakértőjével és Lars Werdelinnel, a Svéd Természettudományi Múzeum tudósával tette meg nemrég. Kormeghatározási vizsgálataik szerint az ősi hiénához tartozó két fosszília 850 ezer – 1,4 millió éves lehet.

Forrás: Grant Zazula/Government of Yukon 

Noha a mai hiénák nagyrészt Afrikában élnek, a faj őseinek kövületei a messzi északon, Mongóliában, vagy a távoli nyugaton, Mexikóban is megtalálhatók. “Ezek a fosszíliák azt a feltevést támasztják alá, hogy a hiénák a mai Oroszország területéről érkeztek Észak-Amerikába a mai Bering-szoros akkoriban száraz földhídján át” – mutatott rá Zazula.

Az is sejthető a két fogból, hogy a hiénák ősei erősen különböztek a mai leszármazottaktól. “Mivel Afrikában élnek, leginkább a szavanna állatainak képzeljük el őket, nem a hó és egésznapos sötétség dögevőinek” – tette hozzá a tudós.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!