Marokkó – Afrika ezerarcú arab országa

Marokkó (hivatalos nevén Marokkói Királyság) Északnyugat-Afrika arab állama. Az Atlanti-óceán partján fekszik, és a Gibraltári-szorostól kezdődően, a Földközi-tengerrel is határos. Kevés olyan változatos, természeti látnivalókan gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó, éppen ezért nemzetközileg kedvelt idegenforgalmi célpont.

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó egy olyan afrikai ország, ahol szinte semmi sem utal arra, hogy Afrikában vagyunk. 1956-ig francia fennhatóság alatt állt, mára a lakosság túlnyomó része arab muszlim.  Marokkó lakosságát nagyobb részt berberek és arabok alkotják. A lakosság egy kis része még mindig nomád, illetve félnomád életet él. A berberek főleg az ország déli területein élnek. Az ország hivatalos nyelve az arab, de az országban azonban több berber nyelvet is beszélnek.

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó a kultúrák, nyelvek, vallások és ősi hagyományok érdekes keveréke. Mintegy 60 000 francia és spanyol tanár, mérnök, technikus él az országban. Az ország népsűrűsége egyenlőtlen: a lakosok 2/3-a az ország északnyugati-északi részén él, az Atlasz-hegység-től a tengerpartig. A Szaharában csak a népesség 10%-a lakik. Az üzleti élet és az ipar központja Casablanca, ami egyben jelentős kikötő is. Marokkó fővárosa Rabat, itt székel a kormány. Rabat az ország második legfontosabb városának számít a népesebb, és gazdaságilag sokkal jelentősebb Casablanca után. Tanger a legjelentősebb kikötőváros; az átjáró Marokkóból Spanyolországba. Fez kulturális és vallási központ, a dominánsan „berber” Marrakes pedig a fő turistaközpont.

marokkopalaisnamaskar.com

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Marokkó

Csodás kisfilm Marokkóról, mely egy kicsit mediterrán, ugyanakkor izgalmasan keleties és változatosan afrikai ország, tuaregekkel, berber hegylakókkal, mosolygó arab kereskedőkkel, zsidó és keresztény hatásokkal.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!