Kulisszatitkok a DJ-k világából

A szórakozóhelyek manapság elképzelhetetlenek DJ-k nélkül, hiszen ők azok, akik szolgáltatják a zenét és megtáncoltatják a közönséget. Sokak szerint viszont ez a munka mindössze annyiból áll, hogy egymás után lejátszanak különböző zeneszámokat, ami valójában nem nagy kunszt, és bárki képes rá. Ez a szakma azonban ennél sokkal többről szól.

Egyáltalán kit nevezünk DJ-nek?

A DJ (magyar szóval lemezlovas) egy olyan személy, aki zenéket szolgáltat különböző rendezvényeken, illetve interneten vagy rádión keresztül. A legtöbb DJ-nek megvan a saját zenei stílusa, ezen belül viszont hatalmas gyűjteménye van az adott műfajba tartozó zeneszámokból. 

Egy jó DJ úgy keveri a zenéket, hogy a közönség számára szinte fel sem tűnik a váltás, és jó érzékkel játssza le egymás után a hasonló ritmusú, dinamikájú dalokat. Ugyanakkor a közönség igényeit is szem előtt tartja, és olyan zenéket épít be a szettjébe, amire a vendégek is jól tudnak szórakozni. 

Sok DJ azonban producer is egyben, vagyis készít saját dalokat, remixeket, melyeket megjelentet a médiában, illetve természetesen lejátszik a saját szettjeiben is.

Kiből lehet DJ?

Jelenleg Magyarországon a DJ-ként való tevékenykedéshez nem szükséges külön végzettség, így mondhatni bárki dönthet úgy, hogy DJ lesz. Sokan bele is vágnak, mindenféle tudás és képzettség nélkül, viszont ennek köszönhetően mára igencsak telített és felhígult a szakma, így kezdőként csak az tud érvényesülni, aki fel tud mutatni valami egyedit és kiemelkedőt.

Aki azonban komolyan gondolja, annak érdemes elvégeznie legalább egy DJ-tanfolyamot, melyekből igen színvonalasak is léteznek hazánkban. Itt az alapoktól kezdik az oktatást, és profi szakemberek osztják meg tudásukat a tanulni vágyókkal. A sikeres vizsga után el lehet kezdeni feltölteni az internetre a mixeket, de legtöbbször még így is kell némi “hátszél” ahhoz, hogy valaki felléphessen egy klubban. 

Milyen típusú DJ-k léteznek?

A DJ-ket egyrészt lehet csoportosítani aszerint, hogy milyen zenei műfajban mozognak (pl. hardstyle, techno, HandsUp, EDM, R&B, régi nagy slágerek, azaz “retro” stb.), másrészt aszerint, hol dolgoznak. 

Léteznek például rádiós DJ-k, rezidens DJ-k – akik mindig ugyanabban a klubban zenélnek -, illetve olyan DJ-k, akik járják az országot, mert vendégfellépőként hívják őket különböző bulikra. Az is gyakori azonban, hogy egy DJ több helyen is zenél, mert például hétköznap az Online Rádiónál is hallgatható Rádió1-en pörgeti a lemezeket, míg a hétvégéi fellépésekkel telnek a különböző klubokban és rendezvényeken. Némely DJ emellett vállal magánrendezvényeken (pl. esküvő, szülinapi buli) való szereplést is. 

Az igazán nagy nevű, világhírű DJ-k pedig sokszor önálló koncerteket adnak, melyeken tízezrek tombolnak a zenéikre. Ha fesztiválokon lépnek fel, akkor egyértelműen ők jelentik a nagyszínpad egyik fő attrakcióját. 

Ezek a DJ-k általában egyben producerek is, a közönség pedig imádja a saját szerzeményeiket. A legnagyobbak közé tartozik például Martin Garrix, Tiesto, David Guetta és Dimitri Vegas & Like Mike.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!