Könnyeivel küszködve tartotta meg beszédét az ENSZ-ben a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg

Eddig 66 ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz – utalt a konkrét ígéretek listájára Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki hétfőn New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsát, ahol felszólalt Greta Thunberg klímaaktivista is.

Guterres hangsúlyozta: az egyes országok vezetőinek kötelessége, hogy lépjenek fel a környezeti válság ellen.

“Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük” – jelentette ki. Az ENSZ-főtitkár azt is hozzátette: nincs idő tárgyalni, hanem cselekedni kell, hogy a világ karbonsemlegessé váljon 2050-re.

A megnyitó másik fő szónoka, Greta Thunberg svéd klímavédő aktivista azt mondta: egyáltalán nem helyes, hogy az ENSZ klímakonferenciáján kell felszólalnia. “Nem kellene itt lennem. Iskolában volna a helyem az óceán másik partján. De önök mégis azt mondják, hogy hozzánk, fiatalokhoz fordulnak reményért.”

Könnyeivel küszködve, szinte sírva tartotta meg beszédét a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg

“Hogy merészelik?! Az üres szavaikkal ellopták az álmaimat és a gyerekkoromat! És mégis: én egyike vagyok a szerencséseknek. Mert emberek szenvednek, emberek halnak meg, teljes ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás kezdetén vagyunk, és maguk csak pénzről meg olyan tündérmesékről tudnak beszélni mint az örökös gazdasági növekedés! Hogy merészelik?!”

A 16 esztendős Thunberg kemény szavakkal ostorozta a döntéshozókat. “Nem hagyjuk, hogy ezt csak úgy megússzák. Itt és most húzzuk meg a határt. A világ ébredezik, a változás pedig érkezik, akár tetszik maguknak, akár nem!”

Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten a 66 állam- és kormányfő – köztük Áder János magyar köztársasági elnök – vesz részt és szólal fel. Angela Merkel beszédében hangsúlyozta: meghallották a fiatalok figyelmeztetését és felszólította a világ vezetőit, lépjenek fel a klímaváltozás globális kihívása ellen. Merkel kormánya az előző héten fogadott el klímavédelmi tervet, amelynek értelmében Németorszában – amelynek a párizsi klímavédelmi egyezmény alapján 1990-hez képest 55 százalékkal kell csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig – “fokozatosan beárazzák” a szén-dioxid-kibocsátást és a lakosság terheinek növelése nélkül ösztönzik a klímabarát magatartást. MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!