Játékos képességfejlesztés iskola előtt

Néhány generációval a miénk előtt még az volt a természetes, hogy a gyerekek mindennapjaikat kizárólag a családjuk körében élték, és a ház körüli tennivalókból bizony a kicsik is kivették a részüket. Az elmúlt évtizedekben a világ megváltozott, a közoktatással kialakult az a szokás, hogy a kicsik bölcsődében, óvodában, iskolában töltik életük egy részét.

„Nincs más dolga, csak tanuljon” – vélekednek sokan. A szülők egy része meg kétségbeesetten igyekszik valamivel rávenni gyermekét, hogy otthon segítsen, az esetek nagy részében mindhiába.

Pedig a gyerekekre bízott kisebb feladatok, apró házimunka elvégzése pozitív hatással van mind a kiskorúakra, mind a szülőkre. A Játékliget oldalán Grőber Gabriella tanító, gyógypedagógus osztja meg gondolatait nekünk a témában.

Önállóságra nevel és önbizalmat növel, ha feladatokat adunk gyermekünket. Természetesen ezek egyszerű, apró munkák, ám legyen az bármilyen kicsi, erősíti a feladattudatot, a felelősség érzetét.

Az ideális házimunka ovisoknak

A 3-6 évesek számára a legegyszerűbb és leghatékonyabb, otthon végzett feladatok egyike a kimosott zoknik összeválogatása. Egyrészt ez is jó móka, másrészt a feladat lassú jellegének köszönhetően fejlődik a monotóniatűrése, amely az iskolai mindennapokhoz is elengedhetetlen lesz.

A zoknipárok kereséséhez mintákat, színeket, nagyságokat kell megfigyelni, ez később a hasonló betűk megkülönböztetésénél lesz például fontos.

Amikor elkészült a feladattal, jöhet a következő. A zoknigombócok gyártása! A feladat eleinte bonyolult, de fejleszti a kicsi ujjak mozgását, a kezek izmait. Ez később a szépírásnál fog megtérülni.

Ám el ne tegyük még őket a szekrénybe! 

Gombócos gyakorlatok

A figyelem fejlesztéséért zoknigombóccal a fején sétáltassuk csemeténket a lakásban. A feladat nehezítheető, ha a többi zokniból szlalompályát csinálunk.

Az egymástól bizonyos távolságra kitett zoknikon lépegetés az egyensúlyt fejleszti.

A mocsárjáró játékhoz 3 pár zokni szükséges. Két párra rálépünk, a harmadik előttünk; a hátsó lábbal rálépünk, majd lehajolva magunk elé tesszük a mögöttünk lévőt. Ez is az egyensúlyt, a mozgást fejleszti.

Másik remek móka a célbadobás, mely a szemek és a kezek együttmozgását és a gyakrabban használt kéz erősítését fejlesztik. A kosárba dobálás közben számolhatjuk őket, illetve a több/kevesebb jelentését gyakorolhatjuk.

A zoknigombóc a ritmusérzék javításra is nagyszerű, egymásnak átadva mondókázunk, kialakítva azt az egyenletes lüktetést, amely a szótagolás alapja.

Ezek a színes ruhadarabok az emlékezetet és a sorrendiséget is erősítik, ha szétszórjuk őket a szoba különböző pontjain, majd „utasításokat” adunk ki felszedésükre.

És egy ráadás

Minden háztartásban laknak magányos zoknik, akik elvesztették párjukat. Őket használhatjuk apróbb tárgyak begyűjtésére. Ha megvan a csomag, a gyermek kitapogatva kitalálhatja, mit rejt, ez a gyakorlás később a betűképeknél lesz hasznára.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!