Ismét óriásteknősök nyüzsögnek a brazíliai Amazonas-vidéken

Ismét Arrau-teknősök, avagy óriás dél-amerikai teknősök (Podocnemis expansa) nyüzsögnek a brazíliai Amazonas-vidéken. A populáció a legjobb úton halad afelé, hogy teljesen regenerálódjon – áll a Kelet-Angliai Egyetem kutatóinak tanulmányában.

Eszerint az Amazonas egyik legnagyobb mellékfolyója, a Juruá partjánál jelenleg kilencszer annyi teknős költ, mint az 1970-es évek végén. Ezzel az évente kikelő teknősök száma 70 ezer példánnyal növekedett.

Forrás: Wikimedia Commons/Whaldener Endo 
Forrás: UEA

Döntő jelentőséggel bírt, hogy a falvak lakói állatvédőként vesznek részt a teknősök védelmében. Így a több mint 2000 költőhelynek csupán 2 százalékát rabolták ki vadorzók a védett folyóparton. A nem védett partokon ellenben szinte minden fészket kiraboltak – írják szakértők a Nature Sustainability című szaklapban.

Az Arrau-teknősök az édesvízi teknősök óriásai: akár 75-90 centiméteresre is megnőhetnek. A vadonban általában 20 évig élnek, de a legnagyobb példányok ennél jóval magasabb kort is megérhetnek.

Forrás: UEA
Forrás:  Wikimedia Commons/Luisovalles

A régió más állatai is profitálnak a természetvédelemből. Carlos Peres kutató szerint a tanulmány megmutatja, milyen hatékony, ha a helyi lakosokat mozgósítják a területek védelmére. „Általában nem működik, ha egy maroknyi városi kormányhivatalnokot bíznak meg azzal, hogy védjenek meg ötmillió négyzetkilométernyi Amazonas-vidéket” – mondta.

Forrás: Wikimedia Commons/The Photographer

A helyi vadőrök azonban a hiányzó anyagi támogatásra panaszkodnak. „A partok őrzői elégedetlenek, mert veszélyes munkájukért csak kevés pénzt kapnak. Ez azt jelenti, hogy sokan éppen arra készülnek, hogy feladják a több évtizede sikeres munkát” – mondta Joao Campos-Silva, a tanulmány fő szerzője.

Miután a jobboldali populista Jair Bolsonarót választották meg Brazília új elnökévé, a környezetvédő szervezetek attól tartanak, hogy kemény megszorítások fogják érni a természetvédelmet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!