Ismeretlen, ősi vírusokat találtak egy tibeti gleccser fogságában

Nagyjából 15 000 éve lehetnek a jégbe zárva azok az ősi, a modern tudomány számára eddig ismeretlen vírusok, amiket a Tibeti-fennsík északnyugati gleccserében találtak. A tudósok a gleccserből mintákat vettek, ezekben összesen 28, idáig ismeretlen víruscsoportot fedeztek fel. A felfedezés annak kiderítésében segítheti a szakembereket, hogy a különböző vírusok miként tudtak boldogulni a régmúlt környezeti viszonyai között.

Forrás: B_cool/flickr

“A legrosszabb forgatókönyv, ha a gleccserek kiolvadásával ezek a patogének kiszabadulnak börtönükből” – írták a szerzők a közzétett tanulmányban, ami teljes terjedelmében a bioRxiv oldalon olvasható. Hozzátették, hogy amennyiben megtörténik a baj, még az előtt tanulmányozni kell őket, hogy a világra szabadulnának.

Forrás: Hiroki Ogawa/Wikimedia Commons 

A gleccserek ősi mikrobaközösségének tanulmányozása nem egyszerű feladat, mivel a jégminták könnyen beszennyeződhetnek „modern” mikroorganizmusokkal. Napjainkban a kutatók olyan eljárásokat és szabályrendszereket dolgoztak ki, amikkel ezek a nem kívánt szennyezések könnyen elkerülhetők.

A mostani kutatásban vizsgált mintákat ugyanakkor 1992 és 2015 között gyűjtötték, és mivel nem fordítottak akkora figyelmet a jégmagok sterilen tartására, azok külseje beszennyeződött. Nem így a belsejük, ahol az ősi kórokozók rejtőztek. A szakértőknek összesen 33 különböző vírusnemzetséget sikerült azonosítaniuk a jégmagokban, közülük 28 mostanáig teljesen ismeretlen volt a tudomány számára.

Forrás: Wikimedia Commons/Tabish Raza

„A két vizsgált jégmag mikrobaközössége szignifikánsan eltért egymástól” – írja a publikáció. Ezen különbségek az eltérő klimatikus viszonyokra vezethetők vissza.

A gleccserolvadások miatt félő, hogy rég eltűnt kórokozók szabadulhatnak a világra, ezért is tartják fontosnak a kutatók a gleccserek belsejében raboskodó vírusok elemzését.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!