Inzulinrezisztenciád van? Így vágj bele a karácsonyba!

A legtöbben már az adventi várakozás időszaka alatt is a karácsonyi menü összeállításán agyalunk, hiszen igyekszünk maximális figyelmet biztosítani a szeretteinknek. Éppen ezért még a gasztro-élményeket is személyre szabjuk, egyéni preferenciák mentén állítjuk össze az ünnepi svédasztalt. Te vajon ilyenkor odafigyelsz a családtagok/barátok egészségügyi helyzetére is?

Az inzulinrezisztenciát napjaink egyik legelterjedtebb betegségeként tartják számon, ami néhány szempontból nélkülözéssel jár. A karácsonyi szezon alatt a cukrosabbnál cukrosabb ételek vannak porondon, amelyeket az IR-diéta alatt muszáj elfelejteni. Ettől függetlenül egy minimálisan több odafigyeléssel ugyanúgy léteznek finom megoldások. Ha te és/vagy szeretteid inzulinrezisztenciával küzdenek, akkor van néhány tippünk, hogy a sóvárgás helyett mindenki teljes mértékben élvezhesse a meghitt pillanatokat!

Dióhéjban az inzulinrezisztenciáról: okok és tünetek

Az inzulinrezisztencia nem cukorbetegség

Akik még csak érintőlegesen találkoztak az inzulinrezisztencia (IR) fogalmával – tévesen –, de sokszor cukorbetegségként tartják számon. A problémára azonban  úgy kell gondolni, mint a cukorbetegség előszobájára, ugyanis, ha az IR-tünetek nincsenek megfelelően kezelve, vagy a beteg nem tartja be a számára legfontosabb irányelveket, idővel valóban komoly diabétesz jelentkezhet.

Az IR probléma hátterében egyértelműen az inzulin áll, amely a vércukorszint-szabályozásban játszik fontos szerepet. Ez a hormon segíti a cukor sejtekbe való beépülését, azonban, ha nem tud megfelelően kapcsolódni az inzulinreceptorokhoz, akkor a sejtek nem kapják meg a megfelelő cukormennyiséget, a véráram pedig telítődik.

A tüneteket gyakran későn diagnosztizálják

Az már bizonyos, hogy egyre több embernél diagnosztizálnak inzulinrezisztenciát, azonban pontos statisztikákkal mégsem találkozhatunk. Ennek oka, hogy a tüneteket általában más problémák jelentkezésekor veszik észre az orvosok, mert a vércukorszint-vizsgálatok során nem minden esetben figyelik meg az inzulin cukorterhelésre adott reakcióját.

A leggyakoribb tüneteket figyelembe véve mondhatnánk úgyis, hogy az inzulinrezisztencia inkább női probléma, ugyanis a leggyakoribb szimptómák között emlegethetjük

  • a meddőséget,
  • a policisztás ováriumot (amely egy komplex és hormonális női betegség),
  • az elhízást (elsősorban az „úszógumi” jellegű túlsúlyt),
  • a menstruációs zavarokat.

Ettől függetlenül a betegség természetesen férfiaknál is előfordul. Ha valaki gyakori cukoréhséggel, alvászavarral, hirtelen vércukorszint-csökkenéssel találja szemben magát, ugyanúgy esélyes lehet az inzulinrezisztenciára.

Inzulinra rezisztensnek lenni karácsonykor: okos finomságok

Bármilyen ételintoleranciával vagy étkezésre kiható problémával állunk is szemben, szerencsére már egy kis odafigyeléssel ugyanolyan finomságokat ehetünk, mint bárki más. Ilyenkor a legfőbb szabály, hogy az összetevőket megfelelően válogassuk össze és betartsuk az irányadó kifejezetten inzulinrezisztensek számára összeállított 160 grammos diétát. (A 160 gramm nem minden esetben mérvadó, a dietetikus mindig a beteg helyzetéhez mérten állapítja meg a megfelelő értéket.)

Ennek a stratégiának a legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag majdnem minden elfogyasztható, ha nem léped túl a meghatározott szénhidrát-mennyiséget. Természetesen érdemes ilyenkor is minél „okosabb”alapanyagokat és elkészítési módokat használni, ugyanis köztudott, hogy hiába készítesz alacsony szénhidrát tartalmú ételt, ha végül azt aprított, extrudált, turmixolt vagy puffasztott módon tálalod. Ezek az eljárások ugyanis mind megnövelik a vércukorszintet.

A karácsonyi menü titka 3 lépésben

  1. Csökkentsd a vércukorszinted, készíts magas rosttartalmú köreteket! Karácsonykor a köretek sokszínűségével tudjuk elvarázsolni a család minden tagját, ezért érdemes ezen a területen kezdeni az ötletelést. A mai élelmiszeripar már fokozottan odafigyel azokra, akiknek kötelező a tudatos étkezés, ezért ma már egy jobb minőségű durum tészta vagy barna rizs éppen olyan ízletes, mint a hagyományos verzió.
  2. Fehérje, fehérje, fehérje! A szervezetünk egészséges működésének egyik alappillére a megfelelő fehérje mennyiség fenntartása, ami az IR-diéta során is fontos szempont. Kár az ünnepi desszerten stresszelned, mert például egy gyümölcsösen elkészített zabkása vagy túrókrém bármelyik bejglit képes überelni. Persze, kevésbé hagyományos, de mindig szükség van a megújulásra!
  3. Figyelj a napszakérzékenységre! Az inzulin általi érzékenység napszaktól függően változik, ezért nem mindegy, hogy karácsonyi ebédet vagy vacsorát tartasz. Ennek függvényében érdemes úgy összeállítani a menüt, hogy a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátok arányosan legyenek elosztva az étkezés során. (Például: az ebéd 50 g a vacsora 30 g szénhidrát, amiből mindkét esetben kétharmad a lassú és egyharmad gyors felszívódású.)

Az inzulin rezisztens személy praktikuma a tudatos életmód

Az inzulinrezisztenciával járó problémák féken tartása a megfelelő táplálkozás mellett a mindennapos mozgással is együtt jár. A tudatos életmód éppen ebből a két szegmensből épül fel, ezért betegség ide vagy oda, az odafigyeléssel senki nem jár rosszul.

Természetesen nem mindig könnyű az IR-es számára, főleg nem akkor, amikor karácsonykor a család minden tagja az egyik pillanatban a bejglirudat dézsmálja, a másikban pedig mindezt szaloncukorral „öblíti le”. Az ünnep azonban a szeretet mellett éppen annyira szól a figyelmességről is. Használd a praktikumokat és legyél tekintettel az IR-es szeretteidre az év legmeghittebb időszakában, karácsonykor is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!